Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

  • 2017.10.17.
  • 6




Igen, most én is kilépek a saját kis védett környezetemből, elutazom azért, hogy újabb receptekkel és élményekkel legyek gazdagabb. Igen, most egy új sorozatot szeretnék elindítani, ahol elsősorban nem én főzök, hanem Ti, én pedig szívom magamba az illatokat, az ötleteket, közben fotózok, majd megmutatom a végeredményt az olvasóknak. Remélem Nektek is jó ötletnek tűnik ez az új vállalkozás, amiben természetesen Rátok is számítok. Ha van egy klassz recepted, szeretnéd, hogy ez a recept meg is jelenjen a Húsimádó blogon, akkor írj rám - és meglátjuk, hogy mi születhet ebből az ötletből.

Hozzávalók:
kakukkfű
levendula
rozmaring
borsikafű
fokhagyma
só és bors
oliva
4 db kacsamell
         ................
barnacukor
rizs
zöldtea
szegfűszeg
szegfűbors
fahéj
csillagánizs
Első lépésként készítünk egy pácot, amiben a beirdalt kacsamellek fognak pihenni, mielőtt megsütnénk őket. Ebben a pácban zöld és szárított fűszerek szerepelnek: kakukkfű, levendula, rozmaring, borsikafű, na meg az elmaradhatatlan fokhagyma, só és bors, na meg oliva olaj. A pácban legalább egy-két órát pihenjenek a mellek, majd a sütés előtt a fűszereket lekapargatjuk a húsról, de ki ne dobjuk őket, mert a füstöléshez még szükség lesz rájuk.


A kacsamelleket ezután elősütjük, ki-ki igénye szerint dolgozhat, vagyis lehet rozéra vagy mediumra sütni a húsokat - a lényeg az, hogy klassz ropogós legyen a kacsabőr. 



Következik a füstölés. Előveszünk egy wok-ot, amit alaposan kibélelünk alufóliával, de úgy, hogy a fólia jócskán túllógjon a wok peremén - ugyanis majd össze kell csípni az egészet - de úgyis mindjárt látjátok a fotókon. Szóval fóliázunk ezerrel, majd a barnacukor és a rizs kerül a wok aljára. Erre a rétegre érkeznek a kacsamellekről lekapart pác fűszerei, a zöldtea, a szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj és a csillagánizs. Egy illatozó fűszerhalom alakul ki a tál alján, amire egy párolórácsot helyezünk - ezen fog a négy elősütött kacsamell majd pihenni. Felpakoljuk hát a húsokat, majd az alufóliát klasszul összecsípjük a wok tetején úgy, hogy lehetőség szerint "légmentes" legyen a burok. Természetesen esélye sincs annak, hogy a füst ki ne jöjjön, de hát egy konyhában kellenek is illatok, kell egy kis gőz vagy füst - mert hát ezért is csináljuk ezt a sok felhajtást. 
Az előkészített füstölőnket feltesszük a lángra, majd fél órán át füstöljük a kacsamelleket, amikor pedig lejárt a fél óra, akkor fél órán át még "hidegen", vagyis láng nélkül is füstöljük őket. Amint ez az idő is lejárt, akkor felbontjuk a füstölőnket, kiszedjük a négy húst, és letakarva pihentetjük őket.







Míg a húsok füstölődnek közben elkészíthetjük a köreteket és a kiegészítőket, amit én most egy külön posztbejegyzésben írtam le, ugyanis nem akartam túltolni a fotókat. Tehát készítünk egy könnyed madársaláta/radicchio kombót, amihez egy nagyszerű öntet jár, illetve a sütőben legyártunk egy francia rakott burgonya köretet, ami nagyon jól dolgozik együtt a kacsamell szeletekkel. 
Péter barátom nem bízott semmit sem a véletlenre, így még vörösorban párolt körtét is készített, ami a többi fogás után már nem igényelt túl nagy figyelmet, de ami aztán szintén szépen kiegészítette az ízeket a tányéron.





Szépen összeállt minden ahhoz, hogy tálalhassunk, már csak szépen fel kell szeletelni a húsokat, kiemeljük a kerámia tálkákból a francia rakott burgonyákat - majd élvezettel fogyasztjuk Péter főztjét. Nem hiába az én barátom, nem tudott most sem hibázni... :-D