Sertés és marha satay dinnyesalátával és fetasajt-krémmel

  • 2017.08.29.
  • 1


Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta. Sohasem gondoltam, hogy a görögdinnye ennyire szépen illeszkedik a cukkinihez és a többi zöldséghez - még véletlenül sem az édes ízvilága dominál a salátában. A fetasajt-krém pedig tényleg lehetne a hab a tortán, feltéve ha tényleg tortát készítettünk volna. Ha még a nyár végén, vagy a gyönyörű ősz elején barátokat, haverokat hívtok, akkor ezt próbáljátok ki. Ígérem, nem bánjátok meg. :-)

Hozzávalók a satay-hoz:
30-35 dkg darált sertés comb vagy tarja
30-35 dkg darált marhanyak
3/4 ek őrölt gyömbér 
1 tk őrölt fűszerkömény
1 tk őrölt római kömény
1 citrom
2 gerezd fokhagyma
só és bors
A kétféle húst egy edényben alaposan összedolgozzuk, majd a háromféle fűszert szintén beledolgozzuk. Meglocsoljuk a húst a citrom levével, fokhagymanyomóval pedig a két gerezdet szintén a masszába nyomjuk. Sózunk és borsozunk - majd az egész masszát alaposan összedolgozzuk. 
Megvizezzük a kezünket, a tenyerünk közepébe golflabda méretű gombócot teszünk, majd ügyesen összenyomkodjuk a kombót, amit aztán átszúrunk egy hurkapálcával vagy bambusz rúddal. A gombócot egy kicsit még megnyomkodjuk, azután ezt a műveletsort addig végezzük, amíg az összes hús el nem fogy a tálból.
Az előkészített húsos pálcákat rátesszük a grillrácsra, ami alatt gyönyörűen izzik a parázs, majd készre sütjük őket.





Hozzávalók a dinnyesalátához:
egy nagyobb cikkely görögdinnye
1 fej lila hagyma
1 kisebb méretű cukkini
1 fej kaliforniai vagy kápia paprika
balzsamecet
extra szűz oliva
kevés só és bors
friss bazsalikom levelek
 A dinnyét kimagozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba dobjuk az összes darabot. A lila hagymát megfelezzük, majd vékony csíkokra vagy kockácskákra vágjuk. A cukkinit és a paprikát szintén felkockázzuk, majd minden összetevő mehet a dinnyékhez.
Kanállal finoman összekeverjük a zöldségeket és a dinnyéket, de azért törekedjünk arra, hogy ne törjük őket össze. A salátánkat meglocsoljuk balzsamecettel és kevés olivával, majd tépünk rájuk bazsalikom levelet. 15-20 percre betesszük a salátát a hűtőbe.




 Hozzávalók a fetasajt-krémhez:
fetasajt
tejföl
só és bors
exsztra szűz oliva
friss bazsalikom levél
A fetát egy kisebb tálba tesszük, majd villával összetörjük. Adagolunk hozzá tejfölt, a lényeg az, hogy egy krémes állagot érjünk el. Ha igényli, akkor sózzuk és borsozzuk, majd kevés olvával is meglocsoljuk a masszát. Tépünk friss bazsalikom levelet még bele, aztán villával klasszul összedolgozzuk az egészet. 


 
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: