Marha- és vega burger hagymalekvárral és coleslaw-val

  • 2017.06.08.
  • 7


Egerben elindult a fesztiválszezon ( FesztEger ), amire Tamás fiam néhány kortársát invitálta meg az otthonunkba. Számunkra ez azzal is jár, hogy illik ezt a siserehadat etetni-itatni bőséggel. Mit tehet egy magamfajta blogger ilyenkor? Nos leszalad a henteshez, vesz 2 kilónyi gyönyörű marhahúst, amit le is darálnak szépen, majd otthon elindul a készülődés.
A húsokból 14 dkg-os gombócokat gyúrok, majd tálalógyűrű segítségével szép és egyenletes húspogácsákat készítek. Nincs se sózás, se borsozás, simán zsírpapírra pakolgatom őket, majd mehetnek a hűtőbe.



Míg én a húsokkal mesterkedem, addig Tamás és Eszter bekeveri a bucik tésztáját, amihez megtaláltuk a legklasszabb receptet, amit itt találtok:
http://husimado-eger.blog.hu/2017/06/08/hamburger_buci_zsemle_keszitese
 








Míg ők kelesztenek és bucikat sütnek, addig én készítek egy szuper hagymalekvárt, amibe vörös- és lilahagymát is használok. A barna cukor karamellizált íze olyan szépen együtt dolgozik a balzsamecettel és a kétféle hagymával, hogy azt leírni is nehéz.




Tamás ismét mesterkedik, elkészíti a szokásos coleslaw salátáját, ami szintén ideiglenesen a hűtőbe vándorol, majd szép lassan el is jön a burgerek elkészítésének az ideje.

A grill baloldali részére vaslapot helyezek, míg a másik oldalon marad a grillrács. Mind a négy égősort feltekerem, de csak közepes lángra, majd hagyom, hogy a "vasak" kellően előmelegedjenek. Elsőként a hentesnél szeletelt bacon-ök sütése történik - aminél az a fontos, hogy szépen roppanós, de nem túl kiszáradt végeredmények szülessenek. 



A sütés előtt a húspogácsákat illik kivenni a hűtőből, vagyis ideális esetben szoba hőmérsékletűek a marhahúsok. Amikor a sütőlapra pakolom őket, akkor sózom és borsozom a felületüket, majd a grillrácson a bucikat is előpirítom. Akkor lesz jó a burgerünk, ha a grillrács nyoma aranybarnán rápirul a bucikra.



Amikor a húsok egyik oldala megsült, akkor megfordítom őket, majd szépen készre készítem mindegyiket. Mielőtt azonban tálalnék, előtte még közepesen vékony sajtszeleteket pakolok a pogácsákra, amik aztán gyönyörűen rájuk is olvadnak.


Tálalás: a buci alsó felére saláta levelet pakolunk, majd érkezik egy-két kanálnyi coleslaw, aztán jöhet a marhahús. A látvány így sem semmi, de hiányzik még a hagymalekvár és két-két szelet ropogós bacon. Nincs majonéz, nincs ketchup - mert ennyi íz és aroma bőven elég, vagyis már csak a buci felső része hiányzik - aztán készíthetem is a következő két-két burgert. 

Mivel vega vendégünk is van, így Neki Hajdú grillsajtot vágok hosszába ketté, majd aranybarnára grillezem az egyiket - és ez kerül a hús helyére. Őszintén ez a burger is olyan jól néz ki, hogy a következő alkalommal én is megkóstolom... :-)


Hogy milyen étvágyuk van a mai huszonéveseknek, arról csak annyit, hogy míg számomra éppen lement a 14 dkg-os húspogácsa és ugyanilyen súlyú buci, addig a srácok levezetésként még kértek repetát.


Sokan vannak velem a FB