PÖRI-kihívás - avagy Pörkölt juhtúrós palacsintába bugyolálva

  • 2017.06.04.
  • 9



Ahogy a múltkor már jeleztem, kaptam egy meghívást a MAGGI-tól, hogy készítsünk egy ütős street food fogást pörköltből. Nos a végeredmény megszületett, ahol sajna nem én lehettem az első, a befutó - de sebaj, született egy nagyon klassz étel, amit tényleg úgy lehet enni az utcán, hogy nem folyik majd a könyöködön a cipődre a pörköltszaft...

A zsűri:
Magyarósi Csaba, vlogger, az Egy nap a városban blog szerzője
Milutinovits Panka, food stylist, a hello garlic! szerzője
Szarvas Vera, a Nestlé dietetikusa
Susánszky Ádám, a Zing Burger alapító tulajdonosa


A koncepció: a blogomon már korábban készítettem úgy csirkepaprikást, hogy a körete kapros, juhtúrós palacsinta volt. Most ezt a korábbi ötletet továbbgondolva készítettem el egy palacsintás, kapros, juhtúrós pörkölt ételt, amit klasszul kézbe lehet fogni, sétálhatsz vele az utcán - és fenségesen finom. 
Hozzávalók a pörkölthöz:
50 dkg sertés comb
1 fej vöröshagyma
5-6 vékony szelet füstölt szalonna
1 ek őrölt pirospaprika
1 db paradicsom
1/2 paprika
2-3 gerezd fokhagyma
2 kocka Maggi pörköltszaftkocka
1 dl víz
petrezselyem zöldje
só és bors
A palacsintához:
10 dkg liszt
2 tojás
2,5 dl tej
csipetnyi só, kevéske cukor
szódavíz vagy ásványvíz
olaj
A töltelékhez:
10-15 dkg juhtúró
tejföl vagy mascarpone
kapor
Elsőként a sertés húst vékony szeletekre vágom, majd fel is kockázom, de sokkal kisebbre vágom, mint úgy általában. Hagymát dinsztelek egy lábasban a szalonnakockákon, majd jöhet a szegedi piros paprika, aztán a felkockázott hús. Jöhet a többi összetevő, az apróra kockázott paradicsom, a paprika, két Maggi pörköltszaft kocka és a fokhagyma is. Fedő alatt hagyom, hogy az ízek összeérjenek, a hús klasszul átpuhuljon.












Közben bekeverem a palacsinta tésztát, majd a szokásos módon kisütöm őket. Akkor jó, ha egészen vékony palacsintákat tudunk gyártani, mert azért dupla palacsintát fog mindenki megenni.





Egy kisebb tálban összekeverem a juhtúrót tejföllel vagy mascarponéval, majd megszórom kaporral is az elegyet, de úgy, hogy harmonikusak legyenek az ízek.
Ha minden minden alapanyag elkészült, akkor jöhet a palacsinták töltése. A kiterített palacsinta közepére pakolom az elkészült pörköltöt, majd feltekerem úgy, mint a hortobágyit is szoktuk, csak kicsit vékonyabb végeredményre törekszünk. Egy másik palacsintát megkenünk kapros juhtúróval, majd a pöris palacsintát beletekerjük ebbe a tésztába.







A végén zsírpapírba tekerem a dupla palacsintánkat, majd lehet is eszegetni, fogyasztani - és nem csurog mindenhol a pörköltszaft. Nagyon harmonikus a végeredmény, érdemes kipróbálni.