Bengáli lencse dhal, citromfüves húsgolyókkal és chapatival

  • 2017.03.19.
  • 6


Az az igazság, hogy vágytam a serpenyőben piruló római kömény és fűszerek illatára, arra hogy egy kicsit az indiai íz- és illatvilág a konyhánkba költözzön - így nekiálltam készíteni egy tartalmas dhalt, de mivel nem vagyok vega, így valami húsfélét is mellé kellet gyártanom. Hát a ház teli lett illatokkal, a végeredmény pedig szép és finom, na meg kellően fűszeres lett. 
A hozzávalókat több bontásban írom, hogy átláthatóbb legyen a recept ( a mennyiség kb 3 főre számolható )
20 dkg lencse
1/4 ek chilipor
1/2 ek kurkuma
1/2 tk só




A lencsét beáztatom, majd ha már felszívta a vízmennyiséget, akkor egy kisebb lábasba feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Először teljesen felforraljuk, majd ha már zubog, akkor leszedjük róla a habot, és takarékon főzzük tovább. Beleszórjuk a fűszereket, majd félig lefedjük, és kb 15-20 percig főzzük. Ha igényli, akkor vizet öntünk még alá, a lényeg az, hogy klasszul megpuhuljanak a lencseszemek, de ne essenek szét.
----------------------------------------------------------------------------------------------
1 fej hagyma
1/2-1 ek őrölt gyömbér
1-2 paradicsom vagy passzírozott paradicsom 






Második etapban a hagymát megdinsztelem egy serpenyőben, majd a gyömbért egy kicsit megpirítom. A legjobb lenne gyömbért reszelni, de sajna nekem csak őrölt formában volt itthon, na meg a paradicsom is hiányzott a hűtőnkből - úgyhogy passzírozott paradicsommal dolgoztam. A lényeg az, hogy ezt a három összetevőt sűrű masszává főzöm össze, ami majd mehet is a lábasba a lencse mellé.
----------------------------------------------------------------------------------------------
1/2 ek fekete mustármag
1/2 ek görögszéna levél
1/2 ek görögszéna mag vagy őrlemény
1/2 ek egész római kömény
1/2 ek csillagánizs őrlemény
3 gerezd fokhagyma
1/2 ek gyömbér
1,5 ek koriander zöld
 





A harmadik műveletsor az előző serpenyőben való fűszerek pirításával kezdődik. Egy kevés olajon elkezdjük pirítani a római köményt és a fekete mustármagot, majd ha már pattognak, az illatuk belengi a konyhát, akkor jöhet a többi összetevő is. Takarékon mehet a serpenyőben való pirítás, kis kevergetés, majd a mozsárban összetörjük a magokat és a fokhagyma darabkákat is. Ha kész az olajos, fűszeres massza, akkor ez is mehet a lencsék mellé, amit kis időre vissza is tehetünk a takarék lángra. Kicsit hagyjuk, hogy minden íz klasszul összeérjen, ha igényli, akkor sózunk, majd a húsgolyókhoz és a chapatihoz fordulunk.


----------------------------------------------------------------------------------------------
 Citromfüves, fűszeres húsgolyók
30-40 dkg darált pulykahús
1/2 ek gyömbér
1 ek citromfű
só és bors
1/4 kk chili
1 tojás
zsemlemorzsa
1,5 ek koriander levél




A darált húst, a tojást és a fűszereket egy tálban összekeverjük, majd annyi zsemlemorzsát szórunk bele, amennyit felvesz, Tudom, hogy ez nem egy autentikus mértékegység, de ezt tényleg annak függvényében kell adagolni, ahogy jól formázható, nem száraz húsgolyókat tudjunk majd gyúrni a masszából. Bevizezzük a kezünket, majd közel egyenletes golyókat gyártunk. Ha megvagyunk, akkor kevés olajon készre sütjük őket úgy, hogy a hő egyenletesen érje őket, vagyis menet közben forgatgassuk mindegyiket.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Chapati ( 4 db )
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg fehér liszt
1 dl víz