Gombás zöldségleves húsgombócokkal

  • 2017.02.16.
  • 3


Hozzávalók a leveshez:
2 szál répa
1 szál gyökér zöldség
1 kisebb darab zeller
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
6-8 fej gomba
1/2 marék petrezselyem
víz
só, bor, bazsalikom, chili
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
25-30 dkg darált sertés vagy marhahús ( vagy mindkettő keveréke )
1 tojás
zsemlemorzsa
1 kisebb fej hagyma
kevéske fokhagyma vagy fokhagyma por
2 ek petrezselyem
só és bors
Mielőtt nekiállnánk főzni, előtte bőszen hámozunk, darabolunk. Tehát megtisztítjuk az összes zöldséget, majd kábé egyenletes méretűre daraboljuk őket. 


Ha már minden ott sorakozik a deszkán, akkor felteszünk egy lábast a gázra, majd zsírt vagy olajat hevítünk benne. A fokhagymát, a répát, a gyökérzöldséget és a zellert kicsit lepirítom, hogy egy kicsit karamellizált ízvilág induljon el. Kevergetem az alapomat, majd jöhet a vöröshagyma - amivel összedinsztelem a zöldségeket. Felöntjük vízzel az alapot, majd jöhetnek a fűszerek: a petrezselyem, a só, a bors, a chili és minden más, amit elképzeltünk a levesünkben.



Közben elkészítjük a húsgolyókat. Minden összetevőt egy tálba tesszük, majd kézzel összedolgozzuk, összegyúrjuk az elegyet. Kb pinponglabda méretű golyókat formázunk, majd mehetnek is a levesbe.



Közben a gombákat is a levesbe dobáljuk, majd megvárjuk, hogy minden összetevő megpuhuljon, elkészüljön.




 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: