Bazsalikomos húsgombócok gombamártással, pennével

  • 2017.01.29.
  • 8


Hozzávalók:
50 dkg darált sertéscomb vagy tarja
1,5 fej vöröshagyma
1 tojás
1,5-2 ek bazsalikom
zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
só, bors
A mártáshoz:
1,5 fej vöröshagyma
20-25 dkg csiperke
2 dl főzőtejszín
liszt
1,5 dl fehérbor
só és bors
bazsalikom
Első lépésként én húst darálok, ugyanis nem volt itthon darálthús. Egy nagyobb edénybe teszem a darálthúst, majd ütök bele egy tojást, ráhajítom a apróra darált vöröshagymát, a fagyasztott bazsalikomot és a fűszereket. Öntök a masszára valamennyi zsemlemorzsát, majd összegyúrom a gombócok alapját. Ha igényli, akkor még mehet bele zsemlemorzsa, a lényeg az, hogy egy homogén, jól formázható húsos massza jöjjön létre. Ha kész vagyok, akkor vizes kézzel pinponglabda méretű gombócokat formázok.










Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, majd a húshombócokat elősütöm, törekedve arra, hogy minden oldaluk kapjon egy finom pörzsréteget. Ne süsd túl, mert a gombamártással együtt még párolni is fogjuk őket, vagyis tényleg csak elősütésre van szükség. 





A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a maradék, apróra vágott vöröshagymát. A gombát két részre osztom - a szárait és a kisebb fejeket apróra darabolom, míg a fejeket vékony csíkokra vagdosom. Az apróra vágott darabokat a hagymára dobom, majd kevés fehérborral együtt elkezdem párolni. Mehet hozzá só és bors, na meg valamennyi bazsalikom is. 
Amikor már klassz az ízvilág, szinte pépes az alap, akkor jöhetnek a nagyobb méretű gombák is, na meg egy lisztes, tejszínes habarás is. Ezeket az összetevőket is összerottyantom, majd jöhetnek a gombócok. Fedő alatt párolom az egész kombót, időnként átmozgatva a húsokat.









Zárásként penne tésztát főzünk, majd már tálalhatunk is. Izgalmas ízvilágú, mediterrán beütésű, de igazi téli étel, amit érdemes kipróbálni.




Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: