Citromos szűzérme tallérok szalmaburgonyával

  • 2017.01.07.
  • 1



Népszerű és könnyen elkészíthető alapanyag a sertésszűz, aminek most egy különleges változatát hozom a blogomra. A pikáns citromos íz, maga a mártás és a szalmaburgonya olyan elegyet képez, ami népszerűbbé tehet téged a családtagjaid körében - úgyhogy érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
2 db sertészűz
1/2 ek sertéssült fűszerkeverék ( Fűszerész )
1/2 ek citrombors ( Fűszerész )
1/2 ek koriander levél
1/2 ek morzsolt majoranna
1/4 ek szárított kakukkfű
liszt
1-1,5 db citrom
1/2 l alaplé
1 dl fehér vagy rozé bor
1-2 ek vaj
1,5-2 dl tejszín
só és bors
Én most két darab sertésszűzzel dolgoztam, de természetesen kevesebbel is lehet foglalkozni, csak mi sokan vagyunk - úgyhogy ezt vegyétek figyelembe. 
A húsokat lehártyázom, majd hüvelykujj vastagságú tallérokra szeletelem. Nem klopfolom, maximum egy kicsit kézzel lenyomkodom őket. 



A fűszereket egy mozsárba szórom, majd jól összedolgozom őket, aztuán pedig egyenletesen a húsokra osztom szét az egészet. Só és bors is kerül a tallérokra, majd kézzel kicsit bedörzsölöm az összes szeletbe a keveréket.






Egy nagyobb tálba lisztet szórok, majd a tallérokat alaposan belisztezem, és ezt követően forró olajban vagy zsírban elősütöm mindegyiket. Nem kell túlsütni őket, elég tényleg csak elősütni a húsokat, mert később majd megpuhulnak a párolás során.


Amint kész vagyunk az elősütéssel, az edénybe visszapakoljuk a húsokat, teszünk rájuk citromkarikákat, majd felöntjük alaplével és borral az edényt. Facsarunk egy kevés cirtomot az alapba, majd fedő alatt elkezdjük a párolási folyamatot. Menetközben kóstolgatunk, majd ha igényli, akkor citromozunk, de törekedjünk arra, hogy ne legyen túl erős, túl karakteres a citromos íz.




Amint a húsok megpuhultak, akkor kiszedegetjük őket egy tálra, majd befejezzük a mártást. Teszünk bele vajat, tejszínt esetleg citrom levét - majd hagyjuk összerotyani az egészet. Botmixerrel simává dolgozzuk a mártást, majd egy pár perc után le is vesszük a tűzről.


Köretként sültburgonyát, tócsnit vagy szalmaburgonyát tálalhatunk - én most ez  utóbbit választottam.