Lencsesólet - avagy ráhangolódás a szilveszterre

  • 2016.12.30.
  • 2



Nyakunkon a szilveszter, ilyenkor állítólag lencsét illik enni - úgyhogy jöjjön egy tartalmas és finom lencseétel. Szükséges hozzá némi előkészület - a lencse beáztatása - de egyébként nem egy nagy dolog elkészíteni. Holnap délelőtt még van idő, úgyhogy hajrá, irány a konyha. :-)
Hozzávalók:
50 dkg lencse
3 kisebb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
35-40 dkg füstölt csülök vagy tarja, vagy pulykacomb
2 ek pirospaprika
5 db tojás
só, bors
babérlevél
kömény
mustár
citrom
zsír
Előveszem a kedvenc öntöttvas edénykémet, a gázon alágyújtok, majd az apróra vágott vöröshagymát sertészsíron megdinszetelem. Amint a hagyma már elérte a kívánt állagot, akkor pirospaprikát dolgozok bele, majd az alpot felöntöm egy kevés vízzel. A beáztatott lencseszemeket az edénybe töltöm, majd jöhetnek a fokhagymák és a fűszerek. A füstölt csülköt kisebb darabokra vagdosom, amik szintén mehetnek az edénybe.











Egy kisebb lábasban vizet forralok, majd az öt tojást megfőzöm, kb 10 perc alatt. Amint elkészültek, megpucolom őket, majd szintén mehetnek a lencsék közé. A sóletet felöntöm annyi vízzel, ami ellepi az alapanyagokat.




Az edényre ráteszem a fedőt, majd az előmelegített sütőbe tolom az egészet, és 180 C-on hagyom puhulni. Kb fél óra múlva rápillantok, öntök utána egy kevés vizet, majd mehet vissza a sütőbe.


Úgy terveztem, hogy vagy két órán át hagyom puhulni a lencsét és a húsokat, de egy óra elteltével gyakorlatilag minden puha lett. Mustárral és kevés citrom levével beállítom a végleges ízt, majd még fedő nélkül kicsit lesütöm a lencsesóletet - és már készülök is a tálaláshoz.



 
Ezúton kívánok mindenkinek boldog és eredméynes új évet - és remélem jövőre is talákozunk itt a blogomon, vagy személyesen. Szóval BÚÉK mindenkinek! :-D