Bbq csirkecombok grillezett zöldségekkel

  • 2016.11.23.
  • 7


Kihasználva a tavaszias őszt ismét a teraszon molyolgattam - aminek egy ilyen szép és ízes eredménye lett...
A bbq elkészítésének a legfontosabb eleme a hőfok, ami kizárólag 130 C alatt értelmezhető. De csak akkor vágj bele ebbe a projektbe, ha van időd, mert ez egy lassú sütés, vagyis minimum 3 óra szükséges hozzá. Ha nincs grilled, az sem gond, ugyanis a konyhai sütőben is el tudod készíteni - úgyhogy hajrá.
Előkészületek:
- Bekeverünk egy sóoldatos vizet, amibe bedobáljuk a csirkecombokat, de lehet az én receptemet is követni, ahol sörbe pácoljuk a csirkecombokat, legalább négy, de lehetőség szerint 24 óráig.
- Összeállítunk egy un. rub-ot, ami egy fűszerkeverék, amit vagy megveszel, vagy pedig összeállítod magadnak. Én ez utóbbit választottam, kb 10 perc alatt el is készült.
Hozzávalók:
3 ek barnacukor
2 ek fokhagymapor
2 ek szegedi piros paprika
1/2 kk őrölt kömény
1 kk zöldbors
1 kk citrombors
1 kk borsikafű
1 kk őrölt gyömbér
1/2 ek só



A beáztatott csirkecombokat szárazra töröljük, majd a tálban a fűszerkeveréket alaposan bedörzsöljük a húsokba, törekedve arra, hogy minden részen egyenletes legyen a fűszerkéreg.



A grillt egy kicsit előkészítem, vagyis a tűztérbe két vizes tálat helyezek, ami azért is jó, mert párásítja a sütőteret, na meg azért is, mert ebbe tud csorogni a zsiradék. A sütés indirekt módon történik, azaz a két szélső égősort kapcsolom be takarékon, míg a combok középre kerülnek, vagyis a hő közvetlenül nem éri a húsokat. Ha lecsukom a tetőt, akkor a hőmérőnek nem szabad 130 C felé emelkedni - ezt állítom be stabilan. Biztos ami biztos, a maghőmérőt beszúrom az egyik csirkecombba, majd bevonulok a konyhába, ahol feldobok a könnyed leveskét.



Időnként rá-rá nézek a grillre, ellenőrzöm a folyamatosan emelkedő maghőmérőt, majd cserélgetem is a combokat, hogy mind egyenletesen süljön. Közben a konyhában kicsit előfőzöm a répákat, felvagdosom a zöldségeket.



Amikor a csirkecomboknál a maghőmérő már a 70 C fölé kezd csúszni, akkor már a zöldségek is mehetnek a grillrácsra. 





Végső fázisként egy picit feljebb tekerem a gázt, kicsit ropogósra pirítom a bőröket, majd tűzforrón tálalom is csapatnak a finomságokat. Három óra sütés, tíz perc evés - és már nyoma sincs a comboknak. Sebaj, ezért csináljuk... :-D


Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: