Grillezett csirkeszárnyak és édesburgonya tallérok

  • 2016.11.17.
  • 8


Attól, hogy hűvösebb az idő, attól még lehet ám grillezni - csak egy félig fedett helyet kell keresni, na meg egy kicsit vastagabban kell felöltözni. Én ismét így tettem, de akinek nincs lehetősége grillezni, az simán a sütőben is elkészítheti ezt a fogást.
Első lépésként vagdossuk le a csirkeszárnyak végeit, majd egy tálba dobáljuk be őket, amit aztán felöntünk jó minőségű sörrel. Lezárjuk az edényt, és minimum egy fél, de jó esetben egy napra hűtőbe tesszük.

Másnap előveszünk 2 vagy 3 édesburgonyát, amit meghámozunk és felkarikázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe beledobáljuk az édesburgonya tallérokat, majd sóval, kakukkfűvel, oregánóval és borsikafűvel ízesítjük - és addig főzzük, amíg el nem kezdenek finoman puhulni. Ez azért fontos, mert a végén még a grillrácson is sütni fogjuk őket, úgyhogy nem kell teljesen megfőzni a karikákat.





Ha már a konyhában vagyunk, akkor még vár ránk egy feladat - egy klassz házi készítésű bbq mártás összeállítása. Itt először barna cukrot karamellizálok, majd paradicsom pürével, bbq fűszerkeverékkel, worchester szósszal és folyékony füsttel dolgozom össze az egészet, majd hagyom az ízeket összefőni.


Na most már mindennel előkészültünk a konyhában, veszünk egy pulóvert, és irány a terasz és a grill. A sörben pácolt csirkeszárnyak felkerülnek a grillrácsra, majd meg is sózom, borsozom őket. Kb 150-180 C-on áll a hőmérő a grillen. (Aki konyhai sütőben dolgozik, az is tarthatja a 180 C-os főfokot). Időnként megforgatom a szárnyakat, cserélgetem a darabokat a rácson, hogy egyenletes legyen a végeredmény.
Amikor már kezdenek pirulni a szárnyak, akkor szorítok helyet az édesburgonya talléroknak is, hadd kapjanak egy klassz pirult, grillezett felületet ők is. A burgonyákat még a rácson ismét fűszerezem, vagyis borsikafű és kakukkfű kerül rájuk, na meg egy kevés só. A cél az, hogy ne egy édes, sütőtökre emlékeztető íz kerüljön a tányérra, hanem valami igazán más. 








Amikor a szárnyak már gyakorlatilag készek lennének, akkor még kapnak egy kenésnyit a bbq mártásból, majd még grillezzük őket. A barnacukros, füstös íz klasszul rásül a csirkeszárnyakra, amik belülről már vajpuhák - vagyis egy ízorgia jön létre percek alatt.




És milyen a végeredmény? Majd nézd meg magad, ha megetted... Az biztos, hogy a füledig szószos leszel, csorog a kezeden a szaft - de fülig ér majd a szád, mert olyan finom. A bbq mártás gyönyörűen rágrilleződik a csirkeszárnyakra, amiknél a hús omlik a csontról. Az édesburgonya tallérok szintén szuperek, ugyanis kívül ropogósak, belül pedig puhák és az ízük közel sem édesnek nevezhető. 




Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: