Márton napi előzetes - Sült libacomb zsályával, fokhagymával és kakukkfűvel

  • 2016.11.03.
  • 1


Közeleg a Márton nap, így én is erre hangolódtam a mai posztommal. Szerettem volna egy ropogós, gyönyörűen átsült libacombot az asztalra tenni - amihez friss fűszernövényeket és fokhagyma gerezdeket képzeltem el. Amint látjátok tényleg gyönyörű lett, az íze pedig - szerénytelenség nélkül állíthatom - frenetikus lett.
Hozzávalók:
3 db szép libacomb
2-3 ek kacsa vagy sertészsír
10-12 levél zsálya
10-15 szál kakukkfű
8-10 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl fehér vagy rozé bor esetleg víz
só és bors


A sütőt előmelegítettem, úgy 200 C-ra kapcsoltam alsó és felső sütésre. A három combot megtisztítottam, majd szárazra töröltem és zsírral kikent tepsibe fektettem őket. Az elősütés során a bőrével lefelé pakoltam a combokat a tepsibe - ami azért fontos, hogy a zsírok fellazuljanak, a libabőr egy kicsit elő is süljön. Kb 20-25 percig hagytam lefedés nélkül a tepsit a sütőben.


Második etapban a combokat megfordítottam, vagyis immáron bőrükkel felfelé kerültek a tepsibe - na meg jöttek a fűszerek: a só és a bors. A tepsibe bedobáltam a zsálya leveleket és a kakukkfű ágakat, amik még mindig zöldek a teraszunkon. Pucoltam egy maréknyi fokhagymát is, majd ezek is mentek a tepsibe, na meg egy pohárnyi rozé szintén. A tepsit lefedtem, majd ismét a sütő következett, ugyanígy 200 C-on.
Egy óra múlva ránéztem a tepsire, de még nem volt elég puha a három hús, így még egy fél órát hagytam az egészet párolódni.



A másfél órás párolás után már a villa könnyen beleszaladt a húsokba, úgyhogy már csak a lesütés hiányzott. Kicsit feljebb tekertem a sütőt, és kb 20 perc alatt aranybarnára sütöttem a combokat.


Pár perc pihentetés után krumplipürével tálaltam a libacombokat, de mind a zsálya, mind a kakukkfű elfogyasztható volt, a fokhagyma pedig olyan lágy és finom volt, mint a vaj... 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: