Sörös tarja flamand módra, grillen készítve

  • 2016.09.21.
  • 8


Ismét egy recept, amit Mautner Zsófi alapján készítettem - de a végén egy kicsit a saját arcomra formálva került a tányérokra. A végeredmény nagyon meggyőző volt, csak azt sajnálom hogy a srácaim Pesten voltak, így Ők nem tudták megkóstolni. De sebaj, így lehet még majd ismételni...
Hozzávalók:
kb 1 kg sertéstarja
kevés liszt
10-15 dkg császárszalonna
2 fej hagyma
1 doboz barna sör
2-3 dl alaplé
4 db babérlevél
1/2 tábla étcsokoládé
só és bors
vaj
A tarjákat szépen felszeleteljük, nem kell túl vékony szeletekre vágni, mert úgyis megpároljuk, vagyis puhák lesznek mint a vaj. Tehát kb ujjnyi vastagok legyenek a szeletek, amiket azután lisztbe is forgatunk. A grillt beindítjuk, majd a rácson a húsokat elősütjük - de természetesen ezt lehet simán serpenyőben, olajon is készíteni.






A szalonnát kis kockákra daraboljuk, a két fej hagymát pedig felkarikázzuk, kihordunk a kertbe minden alapanyagot - és kezdődhet a párolási folyamat.
Egy nagyobb serpenyőben a császárszalonna kockákat elkezdjük lepirítani, majd jönnek a hagymák, a babérlevelek és a húsok. Felöntjük az edényt alaplével és sörrel, de nem kell az összes folyadékot hozzáadni, mert még később is pótolhatunk, na meg a mártásra is gondoljunk. Fedőt teszünk a serpenyőre, és minimum 30-35 percig pároljuk a tarjákat.









A főzési idő letelte után kóstolgatunk, beledobjuk a húsokra a csokoládét, majd még sózunk és borsozunk, ha kell. Amikor úgy érezzük, hogy elkészültek a húsok, akkor kivesszük őket egy tálra - és hagyjuk, hogy meleg helyen pihenjenek.
A serpenyőben lévő mártást még akár csokival, akár sörrel vagy fűszerekkel finomíthatjuk, majd hagyjuk egy kicsit rotyogni, sűrítjük, redukáljuk az állagát. A végén egy kevés vajjal keverjük ki, ettől fényesebb lesz a végeredmény.
Az íz? Sokan azt gondolnák, hogy a csoki és a sör meghatározza az ízvilágot - de mégsem. Egy nagyon selymes, összhangban álló íz alakul össze, amiről alig lehetne megmondani, hogy mi volt a két fő alapanyag. Tehát nem kell megijedni, sörre, csokira és tarjára fel - és nem csak grillen, simán a konyhában is neki lehet esni.


 
És ha már idáig eljutottál, akkor lenne egy kérésem. Indultam egy blogger versenyen, amin minden szavazat számít, így a Tiéd is. Ha van még egy fél perced, na meg tetszik is a blogom, akkor kérlek, szavazz rám! Köszi :-)
http://www.allianzblogverseny.hu/