Marhagulyás bográcsban

  • 2016.06.09.
  • 7


Bár a hétvégére záport és zivatart ígérnek az időjósok, én mégis arra sarkallok mindenkit, hogyha teheti, akkor menjen ki a szabadba, süssön, főzzön vagy grillezzen - mert ilyen klassz kajákat készíthet.
Azt hiszem, teljesen felesleges komoly recepttel fárasztanom a nagyérdeműt - szerintem minden magyar családnak megvan a maga szuper gulyás receptje, én inkább inspirációt szeretnék adni a szabadtűzi főzéshez. A lényeg, hogy egy szép darab marha combot felkockáztam, majd egy szalonnával ugyanezt tettem. A szalonnát a bográcsban kezdtem el pirítani, de azért sima sertészsírt is tettem az edénybe. 
Két nagy fej vöröshagymát megpucoltam, majd kint a szilvafa alatt felvágtam apró darabokra, amik azután mentek is a bográcsba. A hagymát hagytam dinsztelődni, majd jöttek a húskockák, amiket hagytam kifehéredni, kicsit lepirulni, majd levet ereszteni.
Következik az egyik legfontosabb összetevő, a jó magyar őrölt paprika. A húsokkal alaposan összedolgozom a gyönyörű piros szegedi paprikát, majd felöntöm a bográcsot valamennyi vízzel - de még nem a végleges vízmennyiséggel. Jöhet a só, a bors, kömény, a csípősebb paprika, kevés petrezselyem zöld - majd következik a hosszadalmas főzés, rotyogás, rozézás.
Míg a bográcsban puhul a marhacomb, addig megpucolom és felkockázom a fehér répát, a sárgarépát, a burgonyákat, fokhagymát, s minden mást, amit a gulyásba képzelek el.
A zöldségek közül először a fehérrépa kerül a lébe, majd a fokhagyma, a sárgarépa, amit közben fel is öntök vízzel. Közben kóstolgatás, esetleg fűszerezés, majd amikor már a répa kezd puhulni, akkor érkezik a burgonya. A végén még alaposan megszórjuk a levet apróra vágott petrezselyem zölddel, már nem kevergetjük, hogy ne törjön össze a burgonya.
Közben a szilvafa alatt megterítünk, jó mélytányérba kiszedjük a tartalmas, tűzforró gulyást - és kenyérrel ( vagy esetünkben zsemlével ) elfogyasztjuk. Csináljunk jó sok gulyást, mert másnap még finomabb.
Szóval irány a kert, irány egy tűzrakó hely - és tessék sütni, főzni és grillezni!