Részeges csirkecombok bográcsban, újhagymás tócsnikkal

  • 2016.05.10.
  • 5


Ismét a Tisza tó, és ismét Sarud a helyszín. Nagyon szeretünk szabad tűzön sütni-főzni, de időnként ki kell lépni a megszokott ételek sorából, vagyis a gulyás, a különböző pörköltek mellett jöhetnek izgalmasabb ízek is. Most egy olyan receptet hozok, amit nagyon szeretünk mindannyian a családban, de az elkészítésénél mindig módosíthatunk, újíthatunk rajta.
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg filézett csirkecomb
15-20 dkg szalonna
2 fej vöröshagyma
6-7 gerezd fokhagyma
4 dl száraz fehér vagy rozé bor
só, bors, bazsalikom
újhagyma a tálaláshoz
A tócsnikhoz:
fejenként 2 burgonya
liszt ( amennyit felvesz )
2 tojás
újhagyma

A gyönyörű tavaszias idő kicsalt bennünket a kertbe, az asztalra kihordtam szinte minden alapanyagot - majd begyújtottam a tüzet. Most nem kellett parázsban gondolkodni, hanem igazi, lobogó tüzet kellett csinálni, majd következtek az darabolós előkészületek.
Egy kilónyi, friss és filézett csirke felső combot vettem, amelyeket nagyjából egyenletesen felkockáztam. Egy gyönyörű és illatos, húsos szalonnát szeleteltem fel vékonyan, majd a szeleteket tovább kockáztam. Ha gondoljátok, lehet kisebbre is vagdosni a szalonnákat, ki hogyan szereti. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy a szalonnák nem fognak eltűnni, feloldódni az alapban - vagyis meghatározói lesznek az íznek.
Apróra felvagdossuk a hagymákat, a fokhagymákat a kés élével összenyomjuk, majd szintén vékonyra daraboljuk mindet. Mi is hiányzik még? Az újhagyma. Kiszaladunk a konyhakertbe, kihúzunk a földből vagy két darabot, megmossuk, és felkarikázzuk őket. 
Most már jöhet a bogrács, mindent előkészítettünk. Az edény aljára pakolunk egy réteg szalonnát, majd jöhet a csirkehúsok fele és némi só, azután ismét egy réteg szalonna, majd a maradék húskocka és ismét só. A következő adalékanyag a hagyma és a fokhagyma, amit a húsrétegre halmozunk, majd jöhet a bors, a szárított vagy friss bazsalikom. A 4 deciliternyi száraz fehér vagy rozé borral felöntjük az alapunkat, és mér mehet is a bogrács a tűzre. Keresünk egy fedőt, rátesszük a bográcsra - mi pedig nekiállunk a tócsni elkészítéséhez.
A fejenként két darab burgonyát egy közepes vagy kisebb lyukú reszelőn lereszeljük, majd annyi liszttel keverjük össze, amennyit felvesz. A tálba ütünk két tojást, sózzuk a masszát, beleszórjuk az újhagymák egy részét, majd villával egyenletesre dolgozzuk az egészet. 
Ránézünk időnként a szépen rotyogó bográcsunkra, ha igényli, akkor megmozgatjuk vagy fakanállal igazítunk rajta - közben pedig a konyhában kisütjük a tócsnikat. Kb 20- 25 perc múlva már kóstolhatunk, fűszerezzük a beltartalmat - ha igényli. Ha kevés a szaft, akkor vízzel vagy még egy kis borral is felönthetjük a bográcsot - és lassan tálalhatunk is.
A tányérokra pakolunk fejenként 2-2 tócsnit, melléjük halmozzuk a megfőtt csirkecomb kockákat, majd gyönyörű újhagymákkal dobjuk fel a látványt és az ízeket. Ami nem maradhat el az asztalról, az a hideg fehér vagy rozé bor - amiből az étel is készült. Így kerek az étkezés, így harmonikus az ízvilág. 
Ülünk a szilvafa alatt, élvezzük a tavasz ízeit és illatait, hallgatjuk a vidék zajait - és jólesően tölt el bennünket ez az ebéd. A kérdés csak az, hogy holnapra mit találjunk ki?