Keksz párhuzamok

  • 2019.12.26.
  • 4

Ez egy, pontosabban két vegán keksz. Sem tej, sem tojás nincs benne. Az esetleges hitetlenek higgyék el, hogy így is tökéletesek. (Persze, ha nem vagy vegán, használj nyugodtan vajat. Ha vegán vagy, de borsódzik a hátad a margarin szó olvastán/hallatán, használj kókuszolajat, vagy bármit, amit szeretsz használni.) Ami a lehfontosabb, pár perc alatt elkészülsz a gyúrással és a sütés is gyorsan készen van.Legelőször citromlekvárt főztem, de az majd egy másik történet lesz, mondjuk holnap este megírom.A lekvárfőzést követő napon megsütöttem a kekszeket.A citromos keksz hozzávalói:30 dkg liszt15 dkg tisztán növényi margarin10 dkg eritrit/cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő, amit szeretsz használni1 nagyobb citrom leve és lereszelt héja (persze, kezeletlen héjú)A lisztet, zsiradékot, cukrot és a citromhéjat összemorzsoltam, majd a citromlével jól nyújthatóra gyúrtam a tésztát (ha nem elég a citrom leve, egy pici vizet tegyél hozzá).Vékonyra nyújtottam (3-4 mm), korongokat szaggattam bebőle és 175 fokon (hőlégkeverés) 7 perc alatt megsütöttem. Nem kell túlsütni, csak szép rózsaszínű legyen az alja.Miután kihűltek, kettót-kettőt citromlekvárral összeragasztgattunk.A csokis-narancsos kekszek hasonlóan készültek, de zabpehelylisztből és így kicsit több zsiradékot igényelnek.A csokis-narancsos keksz hozzávalói:25 dkg zabpehelyliszt5 dkg kakaó1 evőkanál mézeskalács fűszer20 dkg tisztán növényi margarin10 dkg eritrit/cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő, amit szeretsz használn1 narancs leve és lereszelt héja (persze, kezeletlen héjú)a tetejére 5 dkg főzőcsokoládé és 2 evőkanálnyi margarinÉpp úgy morzsoltam, gyúrtam, szaggattam, sütöttem, mint az előzőt. Amikor kihűltek a kekszek, olvasztott csokoládéba (a margarint kicsit kisütöttem, és összekevertem az olvasztott csokoládéval). Egy sütőpapírra raktam és miután megszáradtak, bedobozoltam.