Zöldséges gesztenyekrémleves karácsonyra

  • 2019.11.04.
  • 9

Nos, bekövetkezett a FB-on keringő "ezt nem neked főztem, hanem a FB-ra, a tied ott van" esete.. Ugyanis az uram érezte az illatokat, meg is kóstoltattam vele
a levest, és a végén meglepődött, hogy nem ezt esszük ebédre, bármennyire is ízlett neki... Megértette - azt nem mondom, hogy örült is neki -, hogy a 108.hu magazin kérésére főzök karácsonyi ételt, ezért először le kell fényképeznem és csak utána ehetünk belőle. Aznap nem volt módom a fényképezésre, de tegnap a Bálint nevezetű itthon ebédelt, és jól belakmározott belőle. Biztosított arról, hogy nagyon alkalmas a karácsonyi vegetáriánusleves szerepkörre, na meg végre az apukája is ehetett belőle és megegyezett a véleményük.Ami háziasszonyi szemmel fontos: alig kell hozzá valami, és mindössze 3 fűszerrel intéztem az ízesítést is, tehát éppen jó arra, hogy kevés munkával kerüljön az asztalra finom étel.Az alaprecept a már többször emlegetett Halász Zoltán könyvből való, a fűszerezés az én kitalációm. Hozzáteszem, normál feketebors, kis szerecsendió, bármi, amit hozzáillőnek találunk és a kezünk ügyében van, jó hozzá, nem kell szaladni a fűszereshez.Hozzávalók (4-5 személyes adag lett):1-2 evőkanálnyi zsiradék (én vajjal csináltam, de ha vegán vagy, használj növényi zsiradékot)1 db finomra vágott vöröshagyma1 darabka zeller (egy vastagabb szeletet vágtam)3-4 db sárgarépa2 db petrezselyemgyökér15 dkg-nyi főtt gesztenye1 liter zöldség alaplé (ha nem érzed úgy, hogy elkárhozol tőle, használj nyugodtan vizet és leveskockát)3 szem csillagánizs2 közepes darab szerecsendió virág10 szem szecsuáni borskevés petrezselyemzöld a tetejérelevesbetétnek pedig pirított kenyérdarabkákA vajon puhára pároltam a hagymát, egy kevés sóval, hogy az általa kivont víztől párolódjon és ne piruljon.Második lépésként a feldarabolt zöldségeket is beletettem, jól átforrósítottam, és felöntöttem 1 liter zöldséglével, majd beletettem a főtt gesztenyét is.
Egy fűszerlabdába betettem a fűszereket és belepottyantottam a fazékba.Szép lassan forraltam, amíg a zöldségek megpuhultak. Ekkor kivettem a fűszerlabdát és összeturmixoltam a levest.Teljes kiőrlésű tönkölykenyeret pirítottam és csillag alakú kiszúróval csinos levesbetéteket gyártottam a szeletekből (a hulladék jó lesz morzsának, természetesen nem dobom ki).