Főzelék, pörkölttel

  • 2019.03.16.
  • 0

(Elöljáróban, elnézést kérek minden kedves olvasómtól. Vagy a blogspot vacakol, vagy a gépem, de nem tudom formázni a bejegyzést. Az alapbeállítástól független a betűnagyság és a sorköz nagysága is, tőlem független a bekezdések és a képek helye, semmi nem úgy és nem oda kerül, ahogy és ahová azt én szeretném, így nagyon rendezetlen lett az összkép...)Ha látod az áruházban, vagy a piacon a szép zöld
bok choy, pak choi vagy bok choi felirattal ellátott növényt - aminek a magyar neve nagyon egyébként nagyon szépen hangzik: bordáskel -, ne gondolkodj sokat, vedd meg bátran! Egy kis batátával (édeskrumpli) felturbózva nagyon finom főzeléket csinálhatsz belőle. Azért azt is hozzáteszem, nyersen is finom, zöldségsalátákban is helytáll, ha bizalmadba fogadod.Hozzávalók (ez kb. 5 adag étel):3 db bordáskel (bok choy, pak choi vagy bok choi)1 db közepes nagyságú édeskrumpli (batáta)1 db apró kockákra vágott vöröshagyma2 cikk zúzott fokhagyma2 kiskanál őrölt/törött koriandermag1 kicsi db apróra vágott gyömbér (vagy 1 kiskanálnyi por)só2-3 evőkanálnyi (olíva)olaj2-3 evőkanál tejföl1 lapos evőkanál teljes kiőrlésű lisztfél citrom leveA bordáskeleket kettévágtam, kimostam a levélnyelek közül a földmaradványokat, és a fehér részeket csíkokra vágtam, a levélrészeket pedig félretettem.Az édeskrumplit megpucoltam és felkockáztam. A hagymát és a fokhagymát
az olívaolajon sóval pároltam, megszórtam a mozsárban frissen összetörött koriandermaggal, beletettem a gyömbért, majd rátettem az édeskrumplit, meg a bordáskelt. Kavargatás közben alaposan átforrósítottam, aztán felöntöttem vízzel, kb.a 4/5 részéig lepte csak el. Fedő alatt puhára főztem.Amíg főtt (kb. 15 perc), a zöld levélrészeket is felcsíkoztam.Amikor megpuhult, kb. az 1/5-öd részét kiszedtem az aprítógépbe, beletettem a lisztet és a tejfölt, ezekkel pépesítettem a zöldségeket. Visszaöntöttem az edénybe, beleszórtam a csíkokra vágott leveleket, újra összeforraltam és belenyomtam a citrom levét.Csípős tojáspörköltet főztem hozzá. A főzelék savanykásan édes, a pörkölt csípősen savanykás volt, ennél tökéletesebb harmóniát elképzelni sem lehet.