Bakonyi módon készült harcsa

  • 2019.03.24.
  • 9

Bár a szalonnát csak hozzágondoltuk...Úgy tűnik, részemről az öregedéssel jár, hogy egyre gyakrabban főzök pörköltet vagy paprikást. Minden alkalommal rácsodálkozom magamra, mert 40 éves korom előtt szinte soha nem főztem, talán még utána sem gyakran, de mostanában egyre többször csinálok, és megenni is szeretem.Ma harcsát főztem gombával, tejfölös szafttal. Igaz, a "bakonyi módon" készült ételek pörköltalapja a leírások szerint kisült szalonnára kerül (én egy kis vajat is szoktam tenni bele) és valóban úgy a legfinomabb, de mi ettől most eltekintetünk. Mármint, nem a finomságtól, hanem a szalonnától. Olívaolajjal csináltam, de a füstös íz azért a végére meglett, ugyanis van egy kincsünk: az uram barátjától kapott füstölt paprika (ő termelte, füstölte, őrölte), amiből tettem bele egy keveset, és nagyon jó íze lett tőle.Hozzávalók (ez egy nagy adag, 6-8 embernek bőven elegendő):50 dkg felszeletelt gomba1 kg-nyi (afrikai) harcsa (pontyból, busából és tőkehalból is szoktam csinálni) felkockázva2 közepes hagyma finomra vágva1 cikk fokhagyma összezúzvaminimális köménymag összetörve (őrölve)3-4 evőkanálnyi pürésített lecsóalap (vagy 1-1 nagyobb zöldpaprika és
paradicsom)2-3 evőkanálnyi olívaolajőrölt borsfűszerpaprika3 evőkanálnyi tejföl1 evőkanálnyi (teljes kiőrlésű) lisztA finomra vágott hagymát sóval pároltam, hozzáadtam az összezúzott fokhagymát és a köményt, őröltem rá borsot, megszórtam paprikával, és rátettem a gombát. Jó alaposan átpirítottam, ezután pedig ráöntöttem a pürésített lecsóalapot (persze ezt nem muszáj pürésíteni, de én így szeretem, egységesebb a textúrája).Amíg párolódott, felkockáztam a harcsafilét, majd beletettem a gombapörköltbe. Megvártam, amíg kifehéredett - ez alatt az idő alatt összekevertem a tejfölt és a lisztet -, ráöntöttem a habarást, és azzal is összeforraltam.Teljes kiőrlésű durumtésztával ettük.Szerintem nagyon szép lett, és nagyon finom is.