Télies piskótatekercs, ami könnyed, és inkább savanykás, mint édes

  • 2019.01.20.
  • 5

Nos, amikor a kövérség kezdi megbosszulni önmagát, a kövér meg mégis édességre vágyik, akkor elkezd gondolkodni az ember, hogy mi a fenét találjon ki.Aztán ezt találja ki.Finom, nem túl édes (lehet persze édesebbre is csinálni, de ez így is nagyon finom), és belekerültek a kamrában hetek óta kallódó birsek is.Először a lekvárt csináltam meg, aztán, amíg hűlt, elkészült a piskóta is.Hozzávalók:A lekvárhoz:3 birsalma3 rúd fahéj1 db csillagánizs1 db kezeletlen citrom lereszelt héja0,5 citrom leve2 kávéskanálnyi mézeskalács fűszer3 evőkanálnyi cukor (helyette eritritet használtam)1 evőkanálnyi keményítő (helyett és útifűmaghéjat használtam)A piskótához:2 evőkanálnyi őrölt zabpehely1 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszt2 evőkanálnyi kókuszreszelék2 kávéskanálnyi mézeskalács fűszer5 nagyobb tojás szétválasztva2 evőkanálnyi víz5 evőkanálnyi cukor (helyett én eritritet használtamA héjastól felkockázott birsalmát (amíg pucoltam és daraboltam, citromleves vízben állt, hogy ne barnuljon meg) kevés vízzel és a fűszerekkel gyorsfőzőben puhára főztem.Botmixerrel pürésítettem, belekevertem az útifűmaghéjat (használj nyugodtan keményítőt) és az édesítőt, majd újra összeforraltam, aztán áttettem egy vékony falú edénybe, hogy mihamarabb kihűljön.Ezután megcsináltam a piskótát.Bekapcsoltam 170 fokra (hőlégkeverés) a sütőt.Összekevertem egy tálkában az őrölt zabpelyhet, a lisztet és a kókuszt.A fehérjékből kemény habot vertem.Az édesítőt és a tojássárgákat fehéredésig habosítottam, beletettem a vizet, és tovább kevertem.Amikor egy könnyed, habos-vizes massza lett, kanalanként beletettem a lisztes keveréket. Ezt követően - még mindig a habverővel - 2 evőkanálnyi tojáshabot belekevertem, azután pedig egy kézi habverővel belekevertem az evőkanalanként adagolt tojáshabot, úgy, hogy minél több levegő kerüljön bele.Az elkészült piskótát egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, elsimítottam és 12 percig sütöttem.Amikor megsült, kiborítottam egy nedves (alaposan kicsavart) konyharuhára, lehúztam a papírt, többször feltekertem, majd végül egy száraz konyharuhával tekertem fel és benne hagytam, amíg kihűlt.Legvégül megkentem a lekvárral és újra feltekertem.Hagytam egy kicsit állni, aztán felszeleteltem. Nem tartottuk szükségesnek, hogy szórjunk rá "porcukrot", de persze ez ízlés kérdése.