Leves, ami télies, mégis könnyed

  • 2017.01.12.
  • 1

Levesre vágytam, ami télies és könnyed. Sikerült kitalálnom egy ilyet, és mondhatom, nagyon jó lett.
Azt azért most is elmondom, minden mindennel helyettesíthető. Ha az van otthon, vagy könnyebben jutsz hozzá, csináld "normál" kelkáposztából, és sárgarépábó, vagy sütőtökből. Hidd el, finom lesz!Hozzávalók:1 evőkanál olívaolaj4 szelet császárszalonna, csíkokra vágva15 dkg (szürekemarha)kolbász hosszában félbevágva, felszeletelve1 kisebb vöröshagyma apróra kockázva2-3 cikk összezúzott fokhagyma 30 dkg édeskrumpli feldarabolva15 dkg csíkokra vágott fodros kel2-3 kávéskanálnyi só2 evőkanálnyi csípős torma
2 evőkanálnyi juhtúróa galuskához: 1 db tojás2 evőkanál juhtúró1 evőkanál csípős torma 2 púpos evőkanál teljes kiörlésű tönkölybúzalisztA bacont és a kolbászt az olívaolajon ropogósra sütöttem, majd egy szűrőkanállal kiszedtem az olajból.A hagymát a fazékban visszamaradt zsiradékon megpároltam úgy, hogy a sót is rászórtam. Hozzátettem a fokhagymát, rászórtam az édeskrumplit, összepirítottam, és felöntöttem 2 liter vízzel. Amikor az édeskrumpli már majdnem teljesen puha volt, beleszórtam a felcsíkozott fodros kelt, aminek csak pár perc a főzési ideje.Amíg újra felforrott a leves, összekevertem a galuska hozzávalóit, és 3-4 percnyi forralás után beleszaggattam. Nem túl apró galuskákat csináltam, úgy gondoltam, ilyen hosszúak illenek ebbe a levesbe.Amikor kész lettem a szaggatással, egy kistálkában összekevertem a 2 evőkanálnyi csípős tormát és a juhtúrót, felhígítottam egy kis levessel, és beleöntöttem a kutyulékot a fazékba, Ekkor már csak egy kicsit forraltam, elzártam a tüzet, és pár percig hagytam "pihenni" úgy, hogy a kolbász és szalonna darabokat visszatettem bele.