Anya csalamádéjának evolúciója

  • 2015.07.26.
  • 7

Anya csalamádéja a legfinomabb a világon. Világos marad, és nagyon ropogós. Imádjuk, de persze, tőle már nem lehet elvárni, hogy ellássa a családot. A receptet pár éve lediktálta nekem, akkor nagy elánnal neki is álltam, és örültünk a végeredménynek. Majdnem olyan jó volt, mint az övé. Azonban lássuk be, a csalamádékészítés a magamfajta lusta és kényelmes ember számára nem a legkedveltebb foglalatosság, így csak néhány évente veszem rá magam. Két év elteltével
csináltam most újra, és egy kicsit változtattam is rajta. A hagyma egy részét sárgarépával helyettesítettem. Jó lett, remélem, anyának is ízlik majd, ha megkóstolja.Hozzávalók:(ebből a mennyiségből 6 db 16 dl-es üveg lesz tele)3 kg paprika (sárga, zöld, és piros, most csípőset is tettünk bele)3 kg uborka3 kg káposzta1 kg hagyma1 kg sárgarépa2 teáskanál nátrium benzoát2 teáskanál borkősav2 teáskanál borkén4 dl 20%-os ecet1 kg cukor20 dkg sóA zöldségeket lagyaluljuk, a többi hozzávalót rászórjuk/öntjük, és alaposan összekavarjuk. A kavarást többször megismételjük másnapig, amikor az állás során keletkezett lével együtt üvegekbe töltjük, befőzőfóliával és az üvegek fedelével lezárjuk. Aztán megpróbáljuk legalább a nyár végéig kibírni, hogy ne bontsuk fel.