Eper, túró, csokoládé

  • 2015.05.10.
  • 1

Van egy pasi az életemben, akinek ma huszonötödször csináltam
születésnapi tortát.Igaz, a születésnapja április utolsó napján van, de akkor külföldön volt, így ma ünnepelt a család.Csokoládás, túrós, epres torta lett. Szokásosan rossz fényképpel illusztrálom, de ez már csak így van nálam. Nem vagyok jó fényképész.És persze, tökéletes sem lett, ez is szokás nálam. A habos csokoládékrémben nem kevertem el jól a tojáshabot, így pici fehér habgaluskák látszanak benne. Megnyugtattam magam azzal, hogy ha azt is túrósra csináltam volna, fel sem tűnne.Bálint szerint ez a torta olyan volt, mintha cukrászdából való lenne, azazhogy mégsem, mert azok "uncsik", ez meg nem az.Hozzávalók:a piskótához:8 db szétválasztott tojás8 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt4 evőkanál kakaópor2 evőkanál étolaj1 kanálhegynyi sütőpor
az epres krémhez:50 dkg túró4 evőkanál cukor (én most 2 kanál xilitet és 2 kanál kókuszvirág cukrot használtam)1 citrom héjavanília 2 dl tejszín4 evőkanál útifűmaghéj (ehelyett természetesen lehet zselatin, csak azt én nem használok, mivel Viola és Lőrimc vegetáriánusok)35 dkg epera csokoládés krémhez:1 zacskó csokoládé ízű pudingpor2 db szétválasztott tojás4 evőkanál cukor (vagy más édesítő)
7 dl teja tetejére:olvasztott csokoládé eper tejszínhabAz elkészítés:A sütőt bekapcsoltam 225 fokra, hőlégkeverésbe.A sütőport elkevertem a liszttel és a kakaóval.Egy mélyebb keverőtálban gépi habverővel felvertem a tojásfehérjéket, kanalanként hozzáadtam a cukrot, majd egyenként a tojássárgákat, végül belecsurgattam az étolajat.Egy teaszűrőn keresztül kanalanként hozzáadtam a lisztes keveréket, de ezt már kézi habverővel kevertem, ügyelve arra, hogy minél több levegőt keverjek bele.Sütőpapírral bélelt tortaformában sütottem 5 percig, akkor a hőmérsékletet visszavettem 175 fokra, és még 20 percig benn volt, ekkorra nem tapadt tészta a beleszúrt kötőtűre.Miután kihűlt a piskóta, az uram 3 szeletbe elvágta.A csokoládés krémhez felvertem a tojásfehérjéket kemény habbá. Azt követően a többi hozzávalót összefőztem (előtte persze simára kevertem), és a forró krémbe belekevertem a tojáshabot. Elkészítettem az epres krémet úgy, hogy a tejszínhabot felvertem, a többi hozzávalót pedig az aprítógépben összezúztam. Ezt követően laza mozdulatokkal belekevertem a tejszínhabot a túrós krémbe.A tortaforma aljába ismét sütőpapír került, és az oldalát is kibéleltük egy csíkkal, ami picit túl nyúlt a peremén. A tortaformába beletettem az alsó lapot, és rákentem az epres krémet vigyázva arra, hogy egyenletesen tömör legyen. Ráfektettem a második lapot, amit megkentem a habos krémmel, majd betettem az egészet a hűtőszekrénybe.A felső szeletet egy sütőpapírra helyezve 12 cikkre vágtam, és megcsurgattam vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval. nem akartam, hogy "egyben" csokimáz legyen a teteje, csak körbe-körbe csurgattam egy evőkanállal. Ebéd előtt kivettük a tortát a hűtőszekrényből, lebontottuk az oldaláról a tortaformát és a sütőpapírt is. Föltettük a tortatálra. Félbevágott eperszemeket fektettem a tortaszeletek képzelt középpontjába, majd rátámasztottam a 12 cikket, és a közepébe negyedelt epreket szórtam.Remélem, teljesül a Lőrinc gyertyaelfújási kívánsága.