Bodzás tejberizs eperöntettel

  • 2015.05.25.
  • 0

A bodza és az eper két jó barát, és ezt én minden szezonban ki is használom. A kedvencünk ez a torta, de a legegyszerűbb talán a tejberizs, amit minden évben megcsinálunk. Ugyanúgy csinálom, mint a "normál" tejberizst, azzal a különbséggel, hogy a tejben 1 napig bodzavirágokat áztatunk. Tehát, ha kedved szottyan rá, nem muszáj az én leírásomat követned, csinálhatod úgy, ahogyan te szoktad, csak bodzázd be a tejet.Hozzávalók (kb. 10 adagnyi)a tejberizshez:2 maréknyi bodzavirág1,5 l tejannyi víz, amennyi a rizst ellepi 6 dl kerekszemű rizs1 csipetnyi só 4-6 evőkanál (nyírfa)cukor (mi nem szeretjük túl édesen)vanília1 kezeletlen citrom lereszelt héja1 evőkanálnyi vajaz öntethez: eper(kókusz)cukorElőző nap beáztatjuk a leszedett bodzavirágokat a tejbe, majd a főzés megkezdése előtt leszűrjük.










































Egy vastag aljú edényben kezden főzni a rizst, úgy, hogy felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Attól kezdve, hogy elfőtte a vizet, gyakori kavargatás mellett mindig öntögetem hozzá a tejet, mindig annyit, ami éppen ellepi. Mindezt addig folytatom, amíg a rizs megpuhul. A főzés elején teszek bele egy csipetnyi sót és vaníliát is. Persze, ha nincs otthon vaníliarúd, akkor vaníliás cukor, vagy vanília kivonat, esetleg aroma is megteszi.Amikor a rizs teljesen puha, és jó "szottyos", belereszelem a citromhéjat, belekeverem a cukrot és a vajat.
Közben az epreket összeturmixolom. Van, hogy cukor nélkül, de most tettem hozzá kevés kókuszcukrot. Nem válik édessé, viszont kellemes, picit karamellás lecsengése lesz tőle. Most szórtam bele egy kis útifűmaghéjat is, így sűrű lett, nem folyós. Akár az édessége, akár az állaga hangulatfüggő nálam, illetve nálunk.
Már csak annyit, hogy télen bodzavirág helyett egy jó nagy löttyintés bodzaszörppel hasonló ízvilágot lehet elérni.