tejberizs és karamellás almalekvár

  • 2014.09.28.
  • 4

Amikor a népeinket még moziba "hordtuk", gyorséttermeztünk is. Wendy's-be jártunk, mert ott volt az étel a legkevésbé műcucc. Szerettünk tejberizst enni, újdonság volt a tetején az alamszósz, vagy mi.
Aztán az idők folyamán kikísérleteztem az almapürét (talán lehet annak nevezni), amit a tetejére tettek. Azóta is szeretjük, de persze, ez már a mi pürénk, nem tudom már, mennyit alakítottam rajta.Amíg a rizs megfő, a lekvár is elkészül, nem kell megijedni. Sem nem komplikált, sem nem sokáig tartó. Akkorkezdem megmosni az almákat, amikor a rizst már tejjel öntögetem.A tejberizs:
Egy jól kisúrolt aljú edénybe hideg vizet teszek, beleöntök
kerekszemű rizst, majd felöntöm annyi hidegvízzel, ami ellepi. Teszek hozzá egy csipet sót, vanília rudat, és elkezdem főzni. Amikor beitta a vizet, felöntöm tejjel és ezt mindaddig folytatom, amíg a rizs megpuhul, persze gyakran kavargatom közben. A végén teszek hozzá cukrot, reszelt citromhéjat és belekeverek egy darabka vajat is, hogy krémesebb állagú legyen. (Az is előfordul, hogy kerül bele egy adag vanília puding is, de ehhez most nem tettem.)Én szeretem az íze miatt nádmelaszos barnacukorral csinálni, de így a rizs nem hófehér. Az almalekvár:6 db almát felkockázok és citromos vízbe teszem 3 evőkanál (barna)cukrot karamellizálok egy serpenyőben (nem szoktam kavargatni, megvárom, amíg sötétbarna lesz) Kiszedem az almakockákat a vízből és beleteszem a karamellába. Nagy lángon kevergetem. Az almával bekerült kevés víztől a karamella feloldódik, majd az alma elkezd párolódni. Közéteszek fahéjrudakat és két karika citromot, amibe szegfűszegeket dugdosok. Mindezeket a végén kidobom. Hangulattól függ, van hogy szórok rá mézeskalácsfűszert vagy kínai ötfűszert (most ez került bele), esetleg gyömbért, de ezek nálkül is tökéletes.Amikor az alma leve teljesen elfő, kevergetem még egy kicsit - mindvégig nagy lángon, hogy finom sült íze legyen-, majd beledobok kb. 2-3 dkg vajat. Miután a vaj beleolvadt, szórok bele egy kevés cukrot is (nem túl édesen szeretjük), reszelek bele citromhéjat majd egy krumplinyomóval összetöröm.