Szász Elemér halgombóclevese nyomán

  • 2014.07.26.
  • 0

Amikor Elemér megosztotta a gyönyörű halgombóclevesét a FB-on, a Hobbiszakácsok csoportban, tudtam, hogy előbb-utóbb főzök ilyet. Azt is tudtam, hogy biztosan a magam módján, mert én már csak ilyen vagyok, képtelenség részemről valamit is szóról szóra követni.Ahogy csináltam:
Hagymát olívaolajon pirítottam, közben hozzátettem sárgarépakarikákat, és amikor aranyszínű lett az egész, szórtam rá fűszerpaprikát (kevés csípőst és kevés füstöltet is szórtam hozzá), alaposan elkevertem, majd felöntöttem vízzel. Tettem bele karalábét, petrezselyemgyökeret, egészben paradicsomot és paprikát, babérlevelet, sót, őröltem bele borsot, szórtam bele zúzott fokhagyát, felöntöttem vízzel, és amikor felforrt, beletettem nagyobb harcsafilé darabokat.
Amikor megfőtt, kivettem belőle a halakat, a paradicsomot és a paprikát és elturmixoltam, majd visszaöntöttem a fazékba.Közben a harcsafilék másik felét összevagdaltam ugyanolyan apró kockákra, mint előtte a hagymát. Összekevertem tojással, teljeskiőrlésű tönkölybúzadarával, petrezselyemzölddel, zúzott fokhagymával, és őrölt borssal. Hagytam állni, amíg a leves főtt, majd kigombócoztam, és a turmixolást követően újra felforralt levesbe belepotyogtattam a diónyi gombócokat, szórtam bele zöldborsót és kb. 10 perc alatt megfőztem.
Miután elzártam a fazék alatt a tüzet, jól megszórtam az egészet petrezselyemzölddel, lefedtem és hagytam állni kb. 15 pecet. A fénykép szokásosan nem szép, de a leves elmondhatatlanul finom.Amiből csináltam:A leves hozzávalói:
3 szál sárgarépa2 szál petrezselyemgyökérfél karalábé1 maréknyi zöldborsósóolívaolaj2 db babérlevél1 db vöröshagyma2 cikk fokhagymapetrezselyemzöld30 dkg-nyi harcsafilé A gombócok hozzávalói:20 dkg-nyi harcsafilé2 cikk fokhagymaőrölt bors
só4 evőkanálnyi búzadara1 tojáspetrezselyemlevél