Imádom a szegfűgombát

  • 2014.07.15.
  • 6

Minimális emlékem van apukámról, mivel két és fél éves koromban meghalt. Egy tányér gombalevest azonban teljes bizonyossággal látok magam előtt, amit együtt ettünk, illetve a felnőtt agyam azt gondolja, ő etetett ezzel a levessel. Rengeteg szegfűgomba volt benne, és pici "kockatészták" úszkáltak a piros színű lében. Annyira ritkán főzök ilyen levest, hogy közben mindig elmélázok ezen az emlékképen. Most is ezt tettem.Piacoztunk szombaton és szép friss szegfűgombát vettünk, így kényelmesen mélázhattam, amíg a kis sepregető ecsetemmel szemenként megpucoltam mind a 35 dkg-ot.Kb. 6 adagnyi leves lett a következőkből:35 dkg szegfűgomba2 kisebb fej vöröshagyma1 db zöldpaprika1 db kemény paradicsom1 kávéskanálnyi fűszerpaprika őrlemény (én fele édest és fele csípőst használtam)őrölt bors1 evőkanálnyi sertészsír (a bóticsiperkéből mindig vajjal, olívaolajjal főzök, de ezt így érzem magaménak)2 db sárgarépa1 db petrezselyemgyökér1 kisebb zellerlevél 1 csokor petrezselyemzöldA galuskához:2 tojás2-3 evőkanálnyi liszt
pici só Szóval, majd egy órán át pepecseltem a gombákkal. Miután szép tiszta homoktalan lett, lefényképeztem.A felforrósított zsírra rátettem az egyik hagymát nagyon finomra vágva, egy kis sóval, és szép lassan pirítottam, úgy, ahogyan itt, a pörköltkészítési fázisokban leírtam.Amíg párolódott, majd pörkölődött a hagyma, levágtam a zöldpaprikának kb. a felét és nagyon apróra vagdaltam. Leforráztam a paradicsomot, lehúztam a bőrét és félbevágtam, az egyik felét szintén felaprítottam.Amikor a hagyma a kellő pörkölődési szintet elérte, rátettem a paprikát és a paradicsomot, teljes lángon átforgattam, így a leve hamar elpárolgott. Ekkor öntöttem rá egy kevés vizet, lefedtem és pároltam pár percig. Lehet, ez így leírva komplikáltnak tűnik, de megcsinálni egyáltalán nem az, és én szeretem, ha a leves leve homogén, nem úszkál benne semmi, ami egyébként a kívánt ízvilág elérése miatt fontos belevaló.Amikor a hagyma-paprika-paradicsom szentháromság összepárolódott, levettem a fedőt és nagy lángon felforrósítottam az egyveleget. Ekkor szórtam rá a fűszerpaprikákat -hogy a színük a forró zsírban tökéletesen kioldódhasson- és alaposan átkevertem, majd beleszórtam a fazékba a gombát. Felengedtem vízzel, beletettem a felkarikázott leveszöldséget, a megmaradt fél paprikát és paradicsomot, valamint az egészben hagyott vöröshagymát és a zellerlevelet. Megsóztam a levest, őröltem bele borsot és sorsára hagytam, hogy lassú forralás során szépen összeérjenek az ízek.Mikor a zöldségek puhák lettek, összekevertem 2 tojást és egy kis lisztet meg sót. Inkább folyós volt, mint galuska állagú. Ezt beleszaggattam a levesbe, majd amikor felforrott kikapcsoltam a tüzet, beleszórtam a felaprított petrezselyemlevelet és állni hagytam kb. 10 percet evés előtt.