Időkülönbséges vérségi kaláka

  • 2013.07.30.
  • 7

Szombaton reggel gyönyörű zöldcsíkos tököket vettünk, hogy aztán vasárnap töltött tök legyen az ebéd.Persze, nem az lett, a 10. Blogkóstolóra főztem, és a melegben lusta is voltam mást csinálni. Illetve csináltam. Elméleteket gyártottam arra, mikor és milyen körülmények között lesz meg a töltött tök.Közben Viola nagyon finom kínaikaját készített, purinszegényet, szépet. Sajnos fénykép nem készült róla, viszont sok lett a rizs. Így szerencsére megmenekültem a rizskészítési fázistól.Az elmélkedésben arra jutottam, hogy este, relatíve hűvösben csinálom meg a ragut, az uram meg majd belepakolja a tökökbe, ha aktuális lesz. Ma vált azzá, és nagyon-nagyon finom lett, alig van kedvem írni a jóllakottságtól.Hozzávalók:3 kicsi tökegy marák párolt rizsfél kg darált pulyka2 evőkanál vaj1 db lilahagyma1 db vöröshagyma
2 paradicsom fokhagymakakukkfűszurokfűőrölt borssó6-7 dl tejfölA vajon sóval megpároltam az apróra vágott hagymát, rátettem a húst, fehéredésig kavargattam, fűszereztem, majd hozzátettem a lebőrözött, felkockázott paradicsomokat, és felöntöttem -víz helyett- azzal a paradicsomból kicsurgó lével, ami előző nap keletkezett a paradicsom felszeletelése és a bográcsban fővő lecsóba belekerülése közötti időben az edény alján.Amikor hidegvízbe állítva kihűlt, bekerült a hűtőszekrénybe a rizs mellé.Ma az uram kivájta a tököket, kicsit megsózta a belsejüket. A forgács egy részét összekeverte a rizzsel és a raguval.Kevés olajjal kikent egy tepsit, beleszórta a maradék forgácsot, felsorakoztatta a megtöltött tököket, leöntötte tejföllel és betette a sütőbe, hőlégkeverésbe 200 fokra, kb egy órára, amíg szépen megszínesedtek.Hihetetlen
illatáradatra értem haza.Ez az idő nem elég arra, hogy a tök tökéletes puhára süljön, olyan harapós marad. Számunkra így finomabb.

Címkék

Tök Töltött Tök