Magyaros zöldborsóleves zabgaluskával

  • 2013.06.17.
  • 9

Olívaolaj és vaj keverékén szoktam párolni a zöldséglevesek zöldségeit. Számomra a zsenge zöldségíz nem egyeztethető össze a magyaros, pörköltalappal készült zöldséglevesekkel. Mindettől, ha ilyesmit főzök, mindig megkérdezem az uramat, milyen színű legyen, ő mindig azt mondja, sárga. Ezt játszuk teljesen komolyan, már 28 éve.Most, amikor válogattam a zöldborsót a zöldségesnél, megcsapta az orromat a nagyi borsólevesének a szaga (én nem annyira szeretem az illat kifejezést a kozmetikumok vonatkozásán kívül). Láttam az úszkáló hagymakockákat, a kicsi kockatésztákat. Úgy gondoltam, nekem most "piros" levest kell főznöm.
Aztán szombaton este egy kedves ismerősünk fotókiállításának a megnyitóján voltunk,
utána budapestituristáskodtunk. Ez is egy jó játék már évek óta. Jövünk-megyünk a városban, néha teljesen tematikusan. Nézegetjük a szebbnél-szebb épülethomlokzatokat és van, hogy sétálunk a Dunánál is. Imádom Budapest éjszakai fényeit.

Hazafelé jövet, beugrottunk a mindig nyitva lévő falusiteszkónkba, mert valamit elfelejtettünk venni a heti bevásárláskor. Valahogy a tésztáknál kötöttem ki. Nézegettem a kiskockákat, közben szagoltam nagyi zöldborsólevesét, és
az épp odakóborló uramnak feltettem a szokásos kérdést, amire ő ezúttal, közös életünkben legelőször azt válaszolta, piros. Pedig nem beszéltem neki arról, hogy a nagyi leveséről ábrándozom. Hááát, ő az én öregemberem.Végül kockatésztát nem vettünk az Anti gluténérzékenysége miatt, tésztát készíteni meg nem volt most időnk, így zabgaluska került nagyi levesébe.HozzávalókA leveshez: 1 kg friss zöldborsó5 db sárgarépa2 db petrezselyemgyökér1 karalábé
1 pici darab zeller2 db főzőhagyma1 zöldpaprika1 paradicsom0,5 dl étolajsóőrölt borsfűszerpaprika1 nagy csomag petrezselyemzöldA galuskához:10 dkg zabpehely2 tojássó
Az uram kifejtette a zöldborsót, amíg én a második fogáshoz készítettem elő a zöldségeket.Az egyik hagymát apró kockákra vágtam, olajon megpároltam (mindig pici sóval csinálom, ha nem akarom hogy piruljon a hagyma), őröltem rá borsot, megszórtam egy kevés fűszerpaprikával, majd a zöldborsó kivételével rátettem a jellegétől függően karikákra, vagy kicsi hasábokra vagdalt zöldségeket.Kicsit pirítottam. Amikor már olyan szag lett, mint régen, nagyinál, akkor felöntöttem vízzel. Beletettem a zöldpaprikát, a paradicsomot, a másik hagymát és a cérnával összekötözött petrezselyemlevél szárakat. Szép lassan forraltam.Közben a zabpehelyből kivettem, kb. 2 evőkanálnyit, és félre tettem, a többit lisztté őröltem. Egy kistálkában összekevertem az egyben hagyott zabpelyhekkel, a sóval és 2 egész tojással.Beleszórtam a kifejtett borsót a levesbe, amikor újra felfőtt, beleszaggattam a galuskákat.Kikapcsoltam alatta a tüzet, lefedtem, hogy az ízek mégjobban kiteljesedjenek.Evés előtt beleszórtam az apróra vágott sok-sok petrezselymet.
A leves:Nagyi, anya és én, 1987-ben Taktaszadán:Végül, megismerkedhettek Peti művészetével is. Érdemes.A kiállításról:http://bkf.hu/muveszet/aktualis/hirek/sarkozi-peter.htmlEgyik kedvenc képem:Peti honlapja:http://petersarkozi.com/biografia/