Görög spenóttorta magyarosítva, gombaszósszal.

  • 2013.05.26.
  • 5

Valamelyik nap emlegettem valakinek, hogy jóformán csak hétvégén főzök, hétközben ridegtartás van. :) Most ráadásul Viola sem ért rá főzni, így én csináltam a jövőhétre vegakaját is. Ez a torta tetszetős és finom is lett, jó szívvel ajánlom mindenkinek.Szívesen olvasgatom Halász Zoltán könyvét, melynek címe: Gasztronómiai kalandozások Európában. Ennek az ételnek a kiindulási receptje ebben a könyvben található, a görög ételek között. Kicsit változtattam (tettem bele fokhagymát, borsot) rajta és főztem hozzá gombaszószt is.Hozzávalók:dupla adag, petrezselyem nélkül készült vajas tészta50 dkg vajon párolt, összevagdalt spenót20 dkg lágy sajt (először brie-t akartam, de sajnáltam bele, így tejszínes önlesztett sajtot tettem hozzá, a brie-t meg megesszük pirítóson)4 db tojásfokhagymabors (én mindig frissen őrölöm)sóElőször elkészítettem a vajas tésztát a hozzávalókban szereplő Hagymás cobbler vajas fánkkal bejegyzésben szereplő leírás szerint, dupla adagban.Amíg a tészta egy kicsit pihent, elkészítettem a tölteléket. Kinyomkodtam a kihűtött spenótből az összes nedvességet, majd egy villa segítségével összekevertem a tojással, a sajttal és a fűszerekkel.(Az az igazság, hogy a "kihűtött" ebben az esetben csúsztatás, ugyanis még 2 adag, az uram által tavaly learatott, és általam vajon megpárolt, majd bezacskózott spenót várta még a sorsának alakulását a fagyasztóban. Így tehát a "kiolvasztott" felel meg a valóságnak.)Egy ovális üvegtálat vékonyan kivajaztam, megszórtam morzsával, és beleterítettem a kinyújtott tésztát úgy, hogy az felérjen a pereméig. A tésztát is megszórtam morzsával -féltem, hogy a tojás szottya eláztatja-, belekanalaztam a tölteléket, ráhajtottam a tészta szélét, majd befedtem egy másik tésztalappal, és megkentem tojással.Mókás volt a tészta nyújtása, mert így, hogy oválisra szerettem volna formázni, annyira szabályos téglalapra sikerült, amilyenre soha nem tudom csinálni, ha téglalapokat kell készítenem. Így rátettem az edényt, és körbevágtam.A maradék, leeső tésztából sodortam egy takarószegélyt a két lap illesztéséhez, a többit pedig újra nyújtottam és kiszúrtam belőle kis lapocskákat, amiket rápakoltam a tetejére. Ezeket is tojásmázaztam, majd több helyen megszúrtam a tésztát egy kötőtűvel, hogy a sülés közben keletkező gőz ne szakítsa ki.160 fok hőlgkeverésen kb. 40 perc alatt sült szép pirosra.A gombamártásHozzávalók:5 dkg vaj1 evőkanál olívaolaj50 dkg gombafokhagymaőrölt borssó2 evőkanál keményítő4 dl tejföl1 csokor petrezselyem A vaj és az olaj keverékén párolom, majd megpirítom a cikekre vágott gombát, sózom, borsozom, fokhagymázom, és összeforralom a keményítő és a tejföl keverékével. Ha kell, akkor vízzel, vagy zöldséglével (aki eszik húst, az húslével is csinálhatja természetesen) hígítom a mártást. Amikor kikapcsoltam alatta a tüzet, egy jó nagy csokor apróra vágott petrezselymet belekeverek.