Rusztikus toszkán ciabatta

  • 2014.02.28.
  • 0

Amikor Olaszországban járunk mindig elcsodálkozunk azon, hogy az ottani péksütemények mennyivel finomabbak az itthoniaknál. Ezen tudunk változtatni ezzel a finom ciabattával.Hozzávalók:50 dkg liszt3dkg élesztő1 dl oliva olaj3dl víz0,5 dl tej1 csipet cukor20 szem oliva bogyó ( fekete )6 db koktél paradicsom, vagy ugyanennyi szárított paradicsomsó, kakukkfű, bazsalikom ízlés szerinta fotókra kattintva nagyban nyílikAz élesztőt langyos tejben csipet cukor hozzáadásával felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kimért liszthez. Minden összetevőt elkeverünk, dagasztani nem kell, csupán egy fakanállal összekeverni. A vizet apránként adjuk hozzá, mert célunk egy nokedli tészta jellegű állag elkészítése. Miután elértük ezt az állagot, a tészta tetejét belisztezzük, és 40 percet kelesztjük. Nagyjából a tészta a duplájára kel.A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd sütőpapírra kiformázzuk a ciabattát, majd a tetejét megszórjuk liszttel. Ez lehet zsemle forma, vagy téglalap, de csak a fantáziánk szabhat határt. 25-30 perc aranybarnára sütjük.