10+1 úti cél a hosszú hétvégére

  • 2017.10.02.
  • 6

Elég sokat szoktunk hosszúhétvégézni Viktorral, mert igazából így viszonylag kis összegből több új helyet is fel tudunk fedezni egy év alatt, és szabadnapokból sem kell sokat felhasználni, főleg, ha sikerül a hétvége mellett egy munkaszüneti napot is elcsípni. Mivel most is egy háromnapos hétvége közeleg, ami egyetlen szabadnappal könnyen 4 naposra bővíthető, úgy gondoltam, itt az ideje megosztanom veletek tíz (plusz egy) hosszúhétvégézős úti célt.
Az első tíz helyen nekem is volt szerencsém megfordulni, van, ahol többször is jártam. A kedvcsinálón kívül szerettem volna gyakorlati segítséget is nyújtani a tervezéshez: még majdnem három hét van hátra a hosszú hétvégéig, így bőven van idő mindent lefoglalni. A helyek között szerepelnek közelebbi, olcsóbb, és távolabbi, némileg drágább desztinációk is. Városnézés vagy természetjárás, kicsi vagy nagy büdzsé, remélem, mindenki tud mazsolázni ezekből az ötletekből.
Még annyi megjegyzésem lenne, mielőtt belekezdek, hogy nem szeretem azokat, akik alákommentelik a hasonló posztoknak, hogy az ilyen utazó csicska turista, aki végigrohan a városon, mert 3-4 nap alatt nem tudod átélni azt, amit a helyiek (találkoztam már ilyennel, egy blogger egyébként szerintem szuper Koppenhágás bejegyzése alatt, amit itt el is olvashattok). Ezt tudnám hozzáfűzni az ilyen kommentelők véleményéhez (amit tiszteletben tartok, valóban nem leszek tősgyökeres koppenhágai/párizsi/milánói négy nap alatt). DE! Íme négy dolog:1. Az ember ideje véges. A legtöbben, a nagyon tehetőseket és a digitális nomádokat kivéve teljes munkaidős állás mellett utazgatnak. Sokaknak a digitális nomádkodás sem opció (nekem az lenne, mert marketinges vagyok, ám egyelőre túl fosos is egyben), de például Viktor fizikai munkát végez, alkalmazott, évi 21 szabadnappal gazdálkodik. Az emberek többségének ennyi jut. Ezt osztja be. Úgy gondolom, a nyávogók a 21 nappal szemben is kifogást tudnának emelni - vagy éppen a huszadik éjszakáról a huszonegyedik reggelre virradóan fordulsz át turistából helyi mentalitású faszagyerekbe? :)
2. Az ember pénztárcája is keretet szab az útnak. Szívesen elbarangolnék én is 6-8 hetet Skandináviában - de örülök, ha 4 napra való szállást és kajapénzt ki tudok gazdálkodni egy olyan országban, ahol egy hambiból, krumpliból és üdítőből álló egyszemélyes McDonalds menü kerül annyiba, mint itthon egy középkategóriás étteremben két főétel és alkoholos ital kettőnknek.3. A legnagyobb tisztelettel, drága aranybogárkám, hiába élek Debrecenben, attól még nem igaz rám, hogy a Víztoronyban lazulok, vagy a DiVinóban borozgatok, csak mert a helyi fiatalok többsége ezt teszi. Ezek szerint nem vagyok debreceni? Mert nem ismerem az életérzést? Mondd már meg nekem, hogy egy több százezres lakosságú városnak, ahol ennyi különböző ember él, miért csak egyféle életérzése lehet. Köszi.4. Az utazás mindenkié. Éppen olyan szubjektív dolog mint a szépség, a művészet, vagy a szerelem. Ami az egyik utazónak kívánatos és izgalmas, az a másikat taszítja, és fordítva. Szerintem nem lehet rosszul utazni. Persze nem akarok álszentnek sem tűnni: természetesen én sem értek egyet mindenki utazási módjával. Például én sosem fizetnék ki százezreket egy wellnesskezeléssel egybekötött luxusútra. Ezt nem azért mondom, hogy hű de vagánynak tűnjek a szemetekben, hanem azért, mert komolyan így gondolom. Még ha lenne is annyi pénzem, inkább mennék el több helyre, vagy ugyanabba a városba, de olcsóbb szállásra hosszabb időre, mint hogy egy szálloda alkalmazottai rohangáljanak körbe és lessék a kívánságaimat (fodrászhoz, manikűröshöz, hasonló helyekre is utáltam járni világéletemben, nem is voltam egyiknél sem 2012 óta). Utazási irodával sem utaznék soha, soha többet, a számomra túlságosan kötött programok, és az anyagiak miatt (kevés, last minute kivételtől eltekintve eddig minden utamat jóval az irodák ára alatt tudtam megszervezni). De ettől még nem kezdem el kioktatni azt, aki így utazik: lehet, hogy neki ez ad biztonságérzetet, vagy nem tud angolul. Én sosem utaznék így, és ezt persze elmondom neki, és esetleg ajánlok is számára egy olcsóbb, saját szervezésű opciót, ha van kedve hozzá. De ha nincs, és inkább az utazási irodát választja, ez nem jelenti azt, hogy neki nincs joga utazni! Ne legyünk már utazássznobok, könyörgöm!Kicsit hosszúra nyúlt a bevezető, de most már ígérem, a konkrét úti célok következnek! :D Nagyon FONTOS! A szállásárakat, repülő- busz- és vonatjegyeket a mai napon, tehát október 2-án, hétfőn néztem. Ha ezt a bejegyzést mondjuk már hónap közepén olvasod, előfordulhatnak árváltozások. Bár debreceni vagyok, az útiköltséget többnyire mindig Budapesttől számolom, mert úgy gondolom, a fővároshoz mindenki tud viszonyítani, és így könnyű kalkulálni, az ország bármely pontján is éltek. Ráadásul a nemzetközi buszok, vonatok és fapados repülőjáratok is leginkább innen indulnak.1. LjubljanaMiért?
Bájos, hangulatos és nem utolsó sorban könnyen megközelíthető, olcsó város. Sajnos mi csak fél napot töltöttünk itt júniusban, de akár ennyire is megéri átjönni pl. Bledből, ha a tónál hétvégéztek... több napra meg pláne. Mit lehet itt csinálni? Például andalogni a kis utcákon, belesni a kirakatokba, esetleg hajókázni egyet, ha szép idő van, megebédelni valamelyik folyóparti étteremben, és felmászni a várig.Hogyan?Vonattal, vagy nemzetközi buszjárattal; ha pedig többen utaztok, vagy többször elhagynátok a várost (pl. kirándulnátok egyet Bledben), akkor autóval.Útiköltség:A legolcsóbb, ha vonattal indultok Budapestről. Az elvirán állítsátok be a keresésnél indulási dátumnak az október 20-át, hazaindulásnak pedig október 23-át - nekem így másodosztályú kocsiban egy főre 18 €-ért (azaz forintra átszámolva kb. 5500-ért) mutatja a retúr jegyet. Gondolom, más időpontokra is találtok vonatjegyet, ha nem ragaszkodtok az októberi hosszú hétvégéhez. Ha többen utaztok, autóval is nekivághattok - négy fő esetén a Budapest-Ljubljana vonalon 10.000 Ft alatt megússzátok az egy főre eső benzinköltséget és autópályamatrica-hányadot. A Budapest Népliget buszállomásról induló Flixbusra oda-vissza 30€-tól tudtok jegyet venni (de figyeljetek arra, hogy a legolcsóbb buszok nagyon korán, vagy épp nagyon későn indulnak).Szállás:
Bookingon szállások 2 főre kb. 8000 Ft/szoba/éjtől foglalhatóak (tehát fejenként 4000 Ft-ba kerül egy éjszaka). Hostelek hálótermeiben akár ennél olcsóbban is kijöttök (kb. 3000 Ft/éjszaka áron). A legtöbb szállás bookingon ingyenesen lemondható, és előrefizetés sem kell hozzá. Kattints ide a találatokhoz!Amit ne hagyj ki:Ebédelj egyet a folyóparton az egyik hangulatos kávézóban, sétálj fel a várba, és ha még fér beléd egy kis desszert, keresd meg a Puffy Lil' Pancakes nevű helyet is!