48 óra Londonban

  • 2017.08.22.
  • 6

Talán nem leszek túlzottan népszerű emiatt, de valamiért nekem összességében nem tetszett London. Persze szűk két nap alatt nehezen lehet egy várost felfedezni, de valamilyen benyomás így is kialakul benned róla. Szerintem néhány óra alatt már el tudod dönteni, hogy szereted-e a várost, vagy sem. Egyszerűen érzed, hogy kedvedre való-e a hangulata, vagy inkább nyomasztó; szeretsz-e andalogni az utcákon, vagy inkább végigrohansz rajtuk; minden sarkon látsz-e valami szépet, vagy monoton az egész?Persze előfordulhat, hogy Londonnak nem jó környékén jártunk (pl. Notting Hillt kihagytuk sajnos, időhiány miatt - lehet, hogy az egész napot ott kellett volna töltenünk). De egyszerűen nekem hiányzott Londonból az, amit Anglia többi részén láttunk. Persze nem várható el egy világvárostól, hogy ugyanolyan bájos, picike és apró legyen, mint egy vidéki település... de valahogy mégis erre számítottam. Talán, ha az út elején töltünk itt egy kevés időt, és nem a végén - tehát ha az angol vidéket később látjuk, mint a fővárost, akkor nem így fogtam volna fel én sem.Nem tudom, miért, de sokkal "klasszikusabbnak" gondoltam Londont. Valahogy úgy képzeltem el, mint egy piros buszos Párizst. Mert azért Párizs is óriási város, mégis, a központja valahogy annyira romantikus, minden épület szép, tele van lombos fákkal, rózsákkal, a Szajna partján élmény végigsétálni. London nekem inkább egy indusztriális, hatalmas üzleti negyedhez hasonlított. Nehezen tudom szavakba önteni ezeket a gondolatokat, de egyszerűen nem ragadott magával a város. Valahogy nem nekem való. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy szántunk egy kis időt rá, mert ha úgy jöttünk volna haza, hogy London kimarad az útitervből, akkor biztosan ott motoszkált volna a gondolat a fejünkben még hónapokig, vagy évekig, hogy vajon mit hagytunk ki?
Persze minden városnak, még annak is, amit kevésbé szeretek, vannak szebb, különlegesebb részei (ezt már megtanultam idén, a budapesti hétvégék alatt). Londonban ilyen volt például a....St Katharine DocksItt kezdtük az első napunkat Londonban - Viktor találta a helyet, ugyanis imádja a hajókat. De a St Katherine Docks annak is élvezetes, aki nincs odáig értük, ugyanis meglepően nyugodt, csendes hely, a Tower metrómegállóhoz közel. Csak pár ember sétál vagy kocog erre, szépek a házak, és persze a yachttulajok gazdagságán is lehet ámuldozni egy keveset. (A következő megállónk a Tower Bridge volt, amin át is sétáltunk, majd gyalog mentünk a Borough Marketig)Borough MarketA Borough Marketet mindenképpen meg szerettem volna nézni. Imádok kajapiacokon mászkálni, még akkor is, ha csak kevés dolgot tudok megkóstolni. Az illatok, a színek, a különleges ételek, amikről nem is gondoltad volna, hogy léteznek... Természetesen Viktorral szokásunkhoz híven, kis visszafogottan körbejártuk az összes sajtárust, és mindenhol minden sajtot megkóstolgattunk. Megszaglásztunk két méregdrága szarvasgombát (elképesztő "illatuk" van), de vannak még itt finom sonkák, friss halak, zöldségek és gyümölcsök, pékáruk, meg mindenféle különlegesség. A Borough Market nyitvatartási idejét itt érhetitek el.
King's CrossAzt hiszem, a lényemnek van egy része, ami örökké gyerek fog maradni. Amíg a polcomon ott csücsülnek a Harry Potter kötetek, addig legalábbis biztosan. Nem jöhettem el úgy Londonból, hogy nem megyek el a King's Crosson a 9 és háromnegyedik vágányhoz. Sajnos "későn" értünk ide (kb. 11 körül), és már akkora tömeg volt, hogy a hihetetlenül turistás fotóhoz nem álltam sorba. Így hát nem jutottam át a falon sem, és nem szálltam fel a Roxfort Expresszre. Az eszemmel tudtam, hogy nem éri meg egy fotóért elvesztegetni kb. 1 órát (vagy még többet) a napunkból, de nem tudtam megállni, és elpityeregtem magam. Szerencsére a Harry Potter bolt némileg kárpótolt a veszteségért, bár itt is hatalmas volt a tömeg. Rajongóknak kötelező program - épelméjűeknek pedig kötelező nyitásra érkezni. Iszonyatos tömegre számítsatok.
Neal's Yard, Covent GardenEz a pici belső udvar az egyik kedvenc helyem lett Londonban. Amikor beléptünk ide, azt gondoltam: végre! Apró részletek, cuki színek, zegzugos utcák, hangulatos éttermek. Ebédelni is a környéken ültünk be, a Wil

Címkék

Utazás London Anglia