Debrecen bakancslista

  • 2017.06.01.
  • 2

Ha hiszitek, ha nem, már tavaly március óta csücsül ez a bejegyzés a piszkozatok mappámban, de azóta sem készültem el vele. Aztán nemrég kaptam egy kommentet Zitutól, ami megadta a végső lökést - így hát elkészült a saját kis debreceni "bakancslistám", vagy programajánlóm, ki hogyan szeretné hívni.Nagyon sokáig nem szerettem Debrecent. Az egyetemi éveim alatt szinte rohantam haza, vizsgaidőszakban nem is voltam már itt, hanem inkább busszal bejártam otthonról. De most egyre inkább Debrecent érzem otthonomnak, minden tökéletlensége ellenére. Szerintem mindenkinek furcsa a saját városában turistákat látnia, de tény, hogy rengetegen ellátogatnak ide külföldről és belföldről egyaránt. Főleg nyáron, hiszen ilyenkor egymást érik a programok: Campus fesztivál, bor- és jazznapok, virágkarnevál, sörfesztivál, satöbbi, satöbbi...Szóval megpróbáltam összeszedni azokat a helyeket, programlehetőségeket, éttermeket, kávézókat, amiket minden Debrecenbe érkezőnek csak ajánlani tudok.
Igaz, hogy Debrecen az ország második legnagyobb városa, de szerintem az összes "látnivalójának" sikerült két, viszonylag kis alapterületű részen megoszlania: a Nagyerdő és a Piac utca környékén. Nem mondom, hogy ezeken a zónákon kívül nincsen semmi érdekes a városban (látni fogjátok, hogy a bejegyzés végén, a TOP 5 debreceni látnivaló/program közül kettő ezeken kívül helyezkedik el), de nagyrészt itt már csak lakóépületek vagy üzletek vannak.
A kedvenc részem a városban a Nagyerdő, és a Debreceni Egyetem főépületének a környéke. Egyrészt, mert itt kapom meg azt, ami nekem nagyon hiányzik a városi létből: a természetet. A lakásunk ablakai Debrecen kb. harmadik legforgalmasabb utcájára néznek, még éjszaka is elég nagy a zaj, így hihetetlenül jólesik néha kisétálni a Nagyerdőig. Azért is nőtt a szívemhez ez a városrész, mert az egyetem főépületében tanultam 3 évig, amit nagyon megszerettem.
Ha már egyetem, akkor érdemes szót ejteni a Botanikus kertről is: nemrég írtam róla egy teljes bejegyzést, óóóriási mennyiségű fotóval. Most csak hármat osztanék meg veletek kedvcsinálónak, de ha érdekel titeket a többi, itt megnézhetitek. Szerintem a botanikus kert egy tökéletes délutáni program a természet és a fotózás kedvelőinek. A felnőtt belépő 550 Ft, a fotózásért külön NEM kell fizetni, csak ha kereskedelmi célú, a pálmaház (a kaktuszgyűjteménnyel együtt) 15 óráig van nyitva minden nap, a kert pedig azt hiszem, 18-ig. Még több praktikus infó a kert honlapján.Az egyetem főépületét is érdemes megnézni, legalább kívülről. Este kivilágítva is gyönyörű. De ha éppen nyitva van az épület, belül is megéri szétnézni.
Közvetlenül az egyetemi villamosmegállóval szemben tudunk átsétálni az erdőn át a Békás-tóhoz. Itt szokták rendezni például a városi majálist, vagy augusztusban a bor- és jazznapokat, nagyon hangulatos tud lenni (viszont óriási a tömeg :D). Ha egy átlagos napon mentek ki, akkor nagyon nyugodt, csendes hely. Jólesik sétálgatni, vagy csak leülni, morzsával etetni a tóban a halakat, és bámulni kifelé a fejünkből, miközben kutyusok szaladgálnak mindenfelé. Van itt egy jó kis büfé is, ahol jó áron ehettek meglepően finom gyorskajákat (tehát nem a tipikus szikkadtzsemlés strandbüfé jellegű mirelithambit kapjátok, hanem tényleg jókat).Ha átsétálunk a tó másik oldalára, könnyen meg lehet közelíteni az Aquaticumot - én nem szeretem sajnos, kétszer jártam itt, de nekem túl zárt, túl klórszagú, túl mű. Nyáron elképesztő a pára, és nagyon fullasztó a levegő, télen viszont némileg kellemesebb, olyankor ki lehet menni a nyitott termálfürdőbe, ami szinte teljesen üres. Ha hozzám hasonlóan ti is irtóztok a tömegstrandoktól, akkor nyáron viszont semmi esetre nem ajánlom :DAz Aquaticum bejáratától nem messze van egy szuper étterem, a Grande Bosco. Itt ettem eddig a legeslegfinomabb hamburgert Debrecenben! Nézzétek meg az étlapjukat itt.Nemrég, alig néhány éve újították fel a Víztornyot, és hát ugye megépült a csodálatos stadionunk... Amit a mai napig sajnálok, hogy emiatt eltűnt a csónakázótó, amit utoljára gólyatáborban láttam. Voltak kis bérelhető csónakok, lehetett vízibiciklizni, kacsákat etetni, istenem, annyira imádtam. De hát odalett. Nem baj, lett helyette szökőkutunk és ködszínházunk (ami tényleg szép, de hát vízibiciklizni mégsem lehet rajta).A stadion körül egyébként van egy szuper futópálya (én nem futok, de aki fittebb mint én, annak ér