DIY | 18 karácsonyi ajándékötlet, amit te is elkészíthetsz

  • 2016.11.27.
  • 8

Idén sem maradhatott ki a karácsonyi DIY ötletbörze. Szokás szerint van köztük néhány olyan, amelyet már láthattatok a blogon, viszont sok teljesen új tipp is került a csomagba. Remélem, mind megtaláljátok köztük a tökéletes saját készítésű ajándékot :)Kötött párnaImádom a kötött holmikat, nemcsak öltözködés, hanem a lakásdekoráció terén is. Egy-egy kötött díszpárnával nem lehet melléfogni szerintem. Tudom, vannak, akik egy este alatt simán megkötnek egy ilyen párnahuzatot, de ha olyna ügyetlenek vagytok, mint én, és nem tanultatok meg kötni, akkor egy régi, sosem használt pulóvert is átalakíthatunk. Egy ötlet: nézzétek ki, hogy van-e a közeletekben olyan turi, ahol hét vége felé 200-300 forintért lehet vásárolni egy-egy ruhadarabot (Debrecenben pont van ilyen, a Böszörményi úton), és olyankor menjetek el átalakítandó darabokra vadászni. Azokról a ruhákról beszélek, melyek jó minőségűek ugyan, de senki nem veszi meg őket, mert pl. a könyökén van egy lyuk, vagy túlságosan nagy/kicsi méret. Ki mondta, hogy feltétlenül ruhaként kell őket újrahasznosítani? Egy alapos mosás után készülhet belőlük párnahuzat, edényfogó, terítő, amit csak szeretnénk...Falidísz képekbőlSzerintem egy saját fotókból, közös emlékekből álló ajándékkal sosem lehet mellélőni. Mondom ezt úgy, mint a fotózás megszállottja, de talán nektek is tetszeni fog ez az ajándékötlet, ami bármilyen stílusú lakásban megállja a helyét :) Nem is kell hozzá olyan sok minden: egy hurkapálca (esetleg fehér akrilfesték), fehér cérna, fekete és fehér kartonpapír, 9 négyzet alakúra vágott fotó kinyomtatva, cellux és stiftes papírragasztó. A fehér kartonból 9, a képeknél valamivel szélesebb négyzetet vágunk ki, a feketéből pedig 3 darab háromszöget. A háromszögeket fehér filccel vagy festékkel akár mintázhatjuk is, a fehér négyzetekre pedig papírragasztóval felragasztjuk a képeket. A hurkapálcát akrilfestékkel fehérre színezhetjük, majd felülre készítünk egy akasztót vastagabb cérnából. A cérnából ezután három egyforma hosszúságú darabot vágunk, s celluxszal rögzítjük rájuk a képeket, alulra pedig a fekete háromszögeket. Mindegyiket a hurkapálcára kötjük, és kész is a falidísz.Mécsestartók saját fotókkalHa már a fotós ajándékoknál tartunk, mit szóltok néhány képpel - akár saját Instagram fotóval - felturbózott mécsestartóhoz? Az elkészítésükről itt olvashattatok bővebben, de mécsestartó helyett akár gyertyát is önthettek a poharakba - ehhez segítséget itt találtok.
Teaválogatás
Ha unalmasnak vagy fantáziátlannak találod a bolti teaválogatásokat, amik ezrével jönnek le a futószalagról ugyanolyan csomagolásban - elkészítheted a sajátodat! Ehhez mindössze egy régi, kiürült fémdobozra (pl. dán kekszes dobozra), két tetszőleges színű akrilfesték spray-re, kevés öntapadós papírra és esetleg kartonpapírra van szükséged. A fémdobozt először alaposan megtisztítjuk, eltávolítjuk róla a papírt, ha van. Lefújjuk a dobozt az első, nekünk tetsző színnel. Ha az első színréteg megszáradt, egy nekünk tetsző sablont (én ezt a teáskanna sablont választottam) átrajzolunk az öntapadós papírra, kivágjuk a negatívját, majd a doboz tetejére ragasztjuk. Ezután lefújjuk a mintát a második színnel, majd hagyjuk száradni. Ha szükséges, ismételjük meg a festést, s várjuk ki a száradási időt ismét (kb. 30-60 perc). Ezután óvatosan távolítsuk el az öntapadós sablont. Vigyázzunk, hogy ne sérüljön a minta! A soboz belsejét kibélelhetjük filccel, vagy bármilyen más anyaggal, de akár üresen is hagyhatjuk. Kartonpapírból vághatunk két, a doboz átmérőjével megegyező hosszúságú, a doboz belsejével egymagas csíkot. Pontosan a közepüknél vágjuk őket be, illesszük egymásba, és tegyük a doboz belsejébe. Így négy részre osztottuk a teásdobozt, már csak a megajándékozott kedvenc teafiltereivel kell feltöltenünk :) Nem muszáj persze a teánál maradni: ugyanilyen módszerrel készíthetünk édesség- vagy akár sminkválogatást is, természetesen cserélgetve a doboz tetején lévő sablont.
It's moon o'clockSzuper ajándék lehet egy egyedi falióra is. Ehhez fából készült óralapot vehetünk bármelyik hobbyboltban, kb. 400-500 Ft-ért, de akár egy kerek parafa edényalátétet is használhatunk, a lényeg, hogy vágjunk egy kis lyukat a közepén, amin keresztül majd összeilleszthetjük az óraszerkezetet. Utóbbit szintén hobbyboltokban tudjátok beszerezni, az ára 800 Ft körül mozog. Az óralapra akármilyen képet, akár közös fotót is nyomtathattok, de én holdas változatban készítettem, mert illik a nappalinkba, és szerintem eléggé különleges. A választott képet kinyomtatjuk, körberajzoljuk rajta az óralapot, majd kivágjuk, és egy erősebb papírragasztóval az óralap elejére ragasztjuk. Ezután nincs más dolgunk, mint összerakni az óraszerkezetet, elemet tenni bele, és kész is az egyedi ajándék.Süti - recepttel!Mivel ajándékozzuk meg azokat karácsonykor, akik nem tartoznak a legközelebbi barátaink és családtagjaink közé, viszont napi kapcsolatban vagyunk velük? Mondjuk a legkedvesebb kollégánkat, vagy a szomszéd nénit, aki meglocsolja a virágainkat, ha egy hétre elutazunk? Maradhatunk a szokásos üveg bor / bonbon valamelyikénél, de akár házi süteménnyel is kedveskedhetünk nekik. Még egyedibb lesz az ajándék, ha készítünk egy személyre szabott süteményes tálcát, amin a receptet is feltüntetjük. Ehhez a tálcát/tányért lefestjük fehérre (opcionális, nyilván, ha eleve fehér, akkor nem kell), és fekete alkoholos filccel ráírjuk a receptet, egy kedves üdvözletet, majd matt fényű lakkal fixáljuk az egészet (festékboltokban kapható, kb. 400 Ft). Ha bizonytalanok vagyunk, és félünk, hogy elrontjuk az írást, szöveg- vagy képszerkesztő segítségével is megírhatjuk a receptet, s nyomtatás után lamináltassuk be az oldalt, majd vágjuk megfelelő méretűre. Még egyedibb, ha kézzel írott változattal teszünk így.
Szerencsét hozó gyöngyfaÉvekkel ezelőtt nagy sláger volt az apró ásványokból álló, szerencsét hozó fácska - azt hiszem mindenkinek volt ilyen otthon. Hasonlót készíthetünk apró gyöngyök felhasználásával is. Mindössze három dolog kell hozzá: vékony drót, egy kis csomag színes gyöngy (én lilát használtam, de akármilyet választhatunk), és egy laposabb kő. A képen látható fácska alapjául szolgáló követ Viktor találta Montenegróban, a tengerparton - biztosan nálatok is van otthon egy-két szebb kavics, amit nyaralásról hoztatok magatokkal! Most érdemes lehet őket előkeresni. A fácska elkészítése nem igényel nagy kézügyességet, türelmet viszont annál inkább. Maga a fa egy 35-40 centis drótszál és 5 szem gyöngyöcske kettőséből álló alapelemre épül, ebből kell minél többet gyártani. A gyöngyöket egyszerűen felfűzzük a drótszálra, azt középen kissé meghajtjuk, s a gyöngyök alatt eltekerjük a drótot, a képen látható módon. Ha már sok ilyen ágacskát készítettünk, akkor elkezdjük őket összetekerni: nagyjából 8 szál alkot majd egy na