Diplomaosztós citromtorta

  • 2015.07.10.
  • 9

Korábban sokszor készítettem már citromtortát, de mindig Hulalával készült egyszerű krémmel töltöttem meg, ami egy idő után kezdett kissé unalmassá válni, legalábbis számomra. Így eldöntöttem, hogy kipróbálom a főzött citromkrémet is: több receptet is találtam a neten, mindegyik eltért kicsit a másiktól, így valahogyan én is létrehoztam a sajátomat, a talált recepteket összegyúrva. Bár a mi sapkánk nem ilyen klasszikus diplomaosztó sapi volt, a tortámat mégis így képzeltem el. Sajnos fázisfotókat nem tudtam készíteni díszítés közben, mert annyi dolgunk volt, és éppen az időjárás sem kedvezett a fotózásnak, de azért az elkészítés menetét és persze a receptet is megosztom most veletek :)Citromtorta főzött krémmel+ hozzávalók a piskótához
(a leírt mennyiségek az emeletes tortára vonatkoznak, ha csak sima, egyszintes tortát szeretnétek, csökkentsétek a mennyiséget 2-3 tojással): 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, egy nagyobb citrom reszelt héja.
+ hozzávalók a krémhez (kisebb torta esetében akár felezni is lehet az adagot, vagy arányosan csökkenteni - de a megmaradt krémet babapiskótával poharakba rétegezhetjük, úgy is nagyon finom): 2 csomag vaníliás Dr. Oetker pudingpor, 7 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 2 közepes citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg Rama margarin.
+ hozzávalók, eszközök a díszítéshez: rózsaszín fondantmassza (készen vásárolt, vagy fél kg porcukorból készített - a fondant elkészítéséről szóló bejegyzést itt olvashatjátok), sodrófa, éles kés, fekete ételszínezék por, kevés víz, ecset, esetleg hurkapálca/fogpiszkáló.+ a piskóta elkészítése: a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájákat a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. Ezután a fehérjéket egy másik tálban kézi mixerrel kemény habbá verjük. Pár kanál fehérjehabot jól összekeverünk a sárga masszával - ezt a trükköt alkalmazom mindig, mert így eléggé fellazul a massza ahhoz, hogy a többi habot gond nélkül felvegye, és így összességében sokkal kevésbé törik össze a hab, mint ha egyszerre adnánk hozzá az összeset. A piskótát én mindig laponként szoktam kisütni, ez kicsit több ideig tart, de garantáltan egyenesek és egyformák lesznek a piskótalapok. Nem nagyon szeretem a tortát késsel elvágni, miután megsült, így szerintem sokkal kevésbé macerás a dolog. A lapok pedig nagyon hamar, kb. 10 perc alatt megsülnek. Én egy nagyobb, 25 cm-es tortaformát, valamint egy alig 10 cm átmérőjű, mini formát használtam ehhez az emeletes tortához.+ a krém elkészítése: egy apró tipp - amikor
pudingos krémmel készítek tortát, először mindig megfőzöm a pudingot, és amíg hűl, addig látok hozzá a piskótalapok elkészítéséhez, mert így éppen kihűl a krém, mire megsül az utolsó piskótalap :) A krémhez a pudingporokat és a porcukrot a tejjel sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. Időnként megkavarjuk, hogy ne bőrösödjön, de az se baj, ha esetleg így tesz, mert kézi mixerrel fel lehet oldani a kis csomókat. Miután kihűlt, egy külön tálkában mixerrel habosra keverjük a Rama margarint, és hozzáadjuk a pudinghoz, majd szintén mixerrel jól összekeverjük. Ezután mehet bele a vaníliás cukor és a citromhéj, valamint a citromlé is, de ez utóbbit adagonként öntsük hozzá, és minden keverés után kóstoljuk a krémet. Ha esetleg túl savanyúra sikerülne, 1-2 evőkanál porcukorral javíthatunk a helyzeten. Végül összeállítjuk a tortát - ha rögtön szeretnénk fogyasztani, akkor szép vastagon megkenjük a tetejét és a szélét is, és tejszínhabrózsákkal díszítjük; viszont ha fondant-nal szeretnénk dekorálni, nem muszáj nagyon körbekenni az oldalát, elég csak vékonyan, és jó néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
+ díszítés: miután elkészítettem a fondantmasszát, kevés folyékony, piros ételszínezékkel rózsaszínre festettem. Mindkét tortát ezzel vontam be, de a felső pici tortát néhány csepp vízben feloldott porfestékkel, szélesebb ecsettel feketére színeztem. Szintén ezzel a festékkel készült az alsó tortán lévő minta is: először barokkos mintát töltöttem le a netről és nyomtattam ki, de nem sikerült pontosan kivágnom kisollóval a mintát. Azt szerettem volna, hogy szép legyen a minta, és egy pici szivacsdarabbal akartam felvinni az ételfestéket a fondant-ra. Mivel ez nem sikerült, kénytelen voltam szabad kézzel megfesteni a mintát, ezért közelről kicsit csúnyácska, távolabbról viszont eléggé mutatós lett. Precízebb végeredményt érhetünk el ételfilccel, de az enyém már kifogyóban volt, így inkább a fekete ételfestékkel, és egy vékonyabb ecsettel dolgoztam. Miután a kis tortát a nagyra helyeztem, a tetejére tettem a kalapot, amit már néhány héttel hamarabb elkészítettem fondant-ból, ugyanis a friss fondant eléggé lágy, és nem állt volna meg így, mint a már kiszáradt massza. Szükség esetén hurkapálcákat szúrva a kalap tetejébe merevíthetjük a masszát, vagy esetleg egy erősebb kartonpapírral - persze ilyenkor nem igazán, vagy csak bajosan lehet elfogyasztani. Igaz, mi soha nem szoktuk megenni ezt a tömény cukormasszát, mert nálunk senki nem szereti. Végül a bojtot csináltam meg a sapkára: két kis fondantgilinyót összetekertem, és bojtot formáltam a végére. A masnit nagyon könnyen el lehet készíteni: itt láthattok egy videót arról, hogyan lehet szép masnikat csinálni fondant-ból vagy marcipánból, én is innen tanultam meg.
Nektek hogy tetszik? :)