Fűszeres, paradicsomos ököruszály

  • 2018.02.16.
  • 7

Hogy nem mond semmit az, hogy ököruszály? Nyugi, ez normális. Sajnos. Sajnos, mert régebben ez egy nagyon közkedvelt húsfajta volt, amit sokféleképpen készítettek el a háziasszonyok. Jó alapanyag. Ha kicsit is ismerősen hangzik, akkor nagy eséllyel az ököruszályleves miatt van. 
Na, de leplezzük le végre, hogy mi is ez, melyik része a minek?! Ez, kérem szépen a marha farka. Amely tele van kollagénnel, ami azt jelenti, hogy isteni ragacsos, amikor kézbe fogjuk és úgy esszük, hogy a szánk körbe maszatos lesz és az ujjaink összeragadnak. De ezt másképp nem is lehet. Milyen jó újra gyereknek lenni és kézzel falatozni, nem törődve semmivel, csak a csodás zamatokkal.
Ebből a jól csengő névből, ami annyira beszédes: ököruszály (hisz gondoljunk bele, ahogy maga után lógatja a marha a farkát, mint egy uszályt), már említettem, hogy sok-sok húsételt lehet elkészíteni. Például tökéletes vadashoz, vagy sok zöldséggel (répa, zeller, krumpli stb.) és vörösborral mennyei ragu készÍülhet belőle, vagy az említett leves. Avagy épp ez a mostani fűszeres, paradicsomos ököruszály, ami valami igazán pompás elkészítési módja ennek a fenséges húsfajtának.
Íme. (Az a tojássárgájához hasonlatos izé, ott a hús közepén az a porc, csak a paradicsom narancssárágra színezte. Körülötte az istenien omlós hús, ami csudásan ragad, ahogy beleharapunk) :)

[...] Bővebben!