Mert a tökfőzelék is lehet izgalmas

  • 2017.06.25.
  • 7

Azonnal felejtsük el az emlékeinkben és ízlelőbimbóinkban rögzült menza tökfőzeléket. Azt amiben megállt a kanál a sok rántástól, azt ami szétfőtt trutymó volt, semmi ízzel.
Felejtsük el, mert mint  minden zöldségből, a tökből is lehet izgalmas ízeket és egy nagyon jó ízű főzeléket készíteni. Csak egy kis fantázia szükségeltetik hozzá. Ebben a receptben például kókusztejjel, curryvel készük a frissen gyalult tök. 
Jut eszembe, gyalu! Anyukámtól örököltem egy uborka és tök gyalut, amit ő is az anyukájától, a nagymamám, pedig az ő anyukájától, az én dédimtől kapta a stafírung részeként. Szóval egy több, mint 100 éves darabról van szó, amit imádok és nyáron rendszeresen használok. Jó érzés belegondolni, hogy ez a három generáció miket főzött, milyen konyhában, milyen környezetben használta ezt a gyalut. Megélt 2 világháborút, sok mindent látott már. Most legutoljára ezt a szép zsenge tököt. 

De a lényeg, hogy tényleg nem nagy kunszt lereszelni a tököt. Az elkészítése pedig még gyorsabb ennél :)

[...] Bővebben!