Körtés-camembert ropogós

  • 2016.11.10.
  • 6

Ennél egyszerűbb, ámde ennél ízletesebb falat szerintem kevés van. Az biztos, hogy ősszel télen egyik nagy kedvencünk, mert olyan ízbomba, ami nagyon jólesik hűvös napokon egy bögre forralt borral. Az édes és a sós ízek vegyítése régóta nagy kedvencem. Szerelmes vagyok a gyümölcsök és húsok, sajtok ízeinek egy kalap alá vonásába. Azt szokták mondani, hogy ezek olyan nőcis kaják, mert egy igazi férfi vagy édeset eszik, vagy sósat. De nem keveri. Nos, a tapasztalataim ezt cáfolják. Sok-sok barátom,ismerősöm (férfiak is akadnak jó számmal), akik kimondottan rajongnak ezekért a párosításért.
Kedves Uraim! Kipróbálásra buzdítom önöket, mert igazán nem szeretném, ha kimaradnának valami igazán izgalmas ízélményből! 

Hozzávalók:

1 db körte
bagett szeletek - gm diétában gm péksütemény vagy bagett
olívaolaj
1 db camembert sajt - lm diétában selyem tofu
friss kakukkfű
chilipehely - opcionális
1 gerezd fokhagyma - opcionális
balzsamecet sűrítmény

Elkészítése:
Egy grill serpenyőt melegítsünk fel forróra. A bagett szeletek egyik oldalát kenjünk meg jó minőségű olívaolajjal, majd az olajos felével tegyük őket a forró grillre. Pirítsuk addig, amíg ropogós és enyhén barna nem lesz. Amíg pirulnak, addig vágjuk fel szép, vékony szeletekre a körtét és a camembert-et egyaránt. Ha elkészültek a ropogós kenyérszeletek, dörzsöljük be fokhagymával gyengéden, helyezzünk rájuk 1-1 szelet körtét, és 1-1 szelet sajtot. A tetejüket szórjuk meg friss (vagy szárított) kakukkfűvel, kevés chilipehellyel és egy csipet sóval. Locsoljuk meg a tetejüket pár csepp balzsamecet sűrítménnyel.
Tipp: Vegyünk olcsóbb, nagyobb  kiszerelésű balzsamecetet (pl. saját márkás terméket nagyobb szupermarketekben).Tegyük fel egy lábasban forrni, majd vegyük vissza a lángot és gyöngyözve hagyjuk, hogy redukálódjon a folyadék. Nagyjából 1 óra alatt felére csökken a mennyisége, és ezzel arányosan be is sűrűsödik. Így az íze koncentráltabb, picit édesebb, állaga pedig sűrűbb, krémesebb lesz. Igazán csodás az eredmény.
Ezzel el is készültünk a pofonegyszerű, ámde annál finomabb falatkákkal. Reggelire, vacsorára (egy kis kevert salátával) kimondottan mennyei. De vendégvárónak se piskóta :)
Jó étvágyat!