Sós kalács

  • 2014.04.19.
  • 4




Talán még nem késő feltenni a sós kalács receptet. Mi már megkezdtük az ebéd mellé az egyiket. Boldog húsvétot!A receptért kattints a folytatásra.


Sós kalács


70 dkg finomliszt20 dkg kukoricaliszt3 teáskanál só2 teáskanál cukor4 dl tej4 dkg élesztő15 dkg vaj2 tojás + 1 a kenéshezAz élesztőt felfuttattam egy csipet cukorral a langyos tejben. A
két lisztet, a sót és
a maradék
cukrot összekevertem. A lisztes keverék közepébe öntöttem a felfutott élesztőt, a puha vajat és a kissé felvert tojást, majd bedagasztottam a tésztát.
Ez a tészta
négy órát kelegetett, közben háromszor tessékeltem vissza a tál aljárra, mert a barátnőmmel elpetyerkáztuk az időt. Persze nem ártott meg neki.
Egyéb esetben negyven perc elég a kelesztésre. A
megkelt tésztát deszkán átgyúrtam, két részre vágtam, majd újabb négy-négy felé. A tésztákat egyenként rúddá sodortam, majd négyesével összefontam
őket. A két téglaforma aljára
sütőpapírt fektettem úgy, hogy az oldalán a pereméig kiért, viszont a végeit nem fedte papír. Ebbe tettem a fonatokat. Újabb negyven perc kelesztés után megkentem a tetejüket tojással, és már mehettek
is a 200 fokra előmelegített sütőbe.
A tetejére a díszeket szintén kelt tésztából készítettem, ehhez egy kis gombócot le kell csípni a tésztából, mielőtt megformáznánk a kalácsot.
Az enyémeken a tartalék medvehagymás tésztából készültek a virágok és a levelek.