Gombás lepény

  • 2013.07.26.
  • 2



A bazsalikom nem akar megerősödni a kertben. Vártam, vártam, de mégiscsak azért zöldell, hogy leszedjük, hát módszeresen körbecsipkedtem a növénykéket, és lett egy kis kupac levelem a tésztához. Igaz, nem is
kell sok, hogy az illat átjárja a tésztát.Bedagasztottam, és a hűtőbe tettem, hogy másnap munka után friss lepényt vacsorázhassunk. Körbejártam a város zöldségeseit, égen-földön fügét kerestem egy recepthez. Azt persze nem találtam, viszont vettem újhagymát (lilát), gombát, szárított paradicsomot és friss fokhagymát is, úgyhogy a feltét is összeállt a tésztához.

Lent olvasható a recept.

Gombás lepény2 lepényhez!

A tésztához:60 dkg liszt3,5
dl langyos víz1
dl olívaolaj2
teáskanál só2
dkg élesztőegy marék bazsalikom levél apróra vágva
Az élesztőt elmorzsoltam a langyos vízben. A lisztet a sót és a bazsalikomot összekevertem, majd a közepébe öntöttem a feloldott élesztőt és az olajat. Bedagasztottam, és a hűtőbe tettem. Sütés előtt egy fél
órával kivettem, átgyúrtam, két cipóra szedtem, és a deszkán hagytam kiengedni. Ha rögtön készül, akkor negyven percig kell keleszteni, majd átgyúrni, és két részre szedni. A cipókat olajos kézzel kb 40 cm átmérőjű lepényekké nyújtottam, majd sütőpapírra fektettem őket.
A feltét:1 kis doboz tejföl6 nagy fej csiperke6-8 szárított paradicsom3 fej lila hagyma6 gerezd fokhagymasó, borsolívaolaj

A lepényeket vékonyan megkentem tejföllel, megszórtam az apróra vágott fokhagymával, megraktam a felszeletelt gombával, hagymával és szárított paradicsommal. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal, és 200 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöttem.