Karamellás-mogyorós zserbó

  • 2013.06.11.
  • 0




Szeletelésben még el vagyok maradva. Hozom hamarosan az almás-vajas csigát is, de ezzel
a recepttel már régóta adós vagyok, hát íme.Kattintás után olvasható.



Karamellás mogyorós zserbó

A töltelékhez:20 dkg cukor20 dkg darált mogyoró2 dl tej1 előkanál liszt2 tojás sárgája

A
két tojás sárgáját összekevertem egy kanál liszttel és 0,5 dl tejjel. 20 dkg cukrot 5 evőkanál vízzel elkevertem, majd lassú tűzön karamellizáltam.
A maradék tejet közben felmelegítettem, majd az aranybarna cukorra öntöttem, és megvártam, amíg a cukor teljesen feloldódik, és a karamellás tej felforr. ekkor félrehúztam a tűzről, beleöntöttem
a darált mogyorót, majd
gyorsan mozdulatokkal belekevertem a tojásos masszát. Félretettem hűlni.Közben elkészítettem a tésztát.

A tésztához:30 dkg liszt15 dkg vaj1 dl tej1 dkg élesztő3 dkg cukor1 csipet só1 teáskanál sütőpor1 tojás1
citrom reszelt héja

A tejben felfuttattam az élesztőt, a lisztet összekevertem a sütőporral, a cukorral és a sóval. A liszt közepére öntöttem a felfutott élesztőt, beletettem a szobahőmérsékletű vajat, és gyorsan begyúrtam. Nem kell keleszteni. Lisztes deszkán három cipót formáltam belőle, és már nyújtottam is
a lapokat kb. 25 X 30 cm-es téglalapokká.
A első lapot a sütőpapírral fedett sütőlemezre tettem. (Ha pereme van a tepsinek, akkor a tészta ne érjen ki a széléig, mert megnő sütés közben, és
felpúposodik a süti.) A töltelék felét rákanalaztam, és elegyengettem. Erre jött a következő lap, majd a töltelék másik fele, és végül a harmadik tésztalap.200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsült.
A sütőpapírral együtt rácsra húztam, és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt, megfordítottam.

A mázhoz:3
evőkanál kakópor (nem cukrozott)2
evőkanál cukor1 dkg vaj

A "rendes" zserbóra egy kanál cukorral édesebb csokimázt készítek, de ott a baracklekvár miatt nem olyan édes a töltelék, mint ebben a karamellás változatban. A kakaóport és a cukrot négy evőkanál vízzel jól kikevertem, majd folytonos keverés mellett
felforrósítottam. Levettem a tűzről, beledobtam 1 dkg vajat, és addig kevergettem, amíg teljesen feloldódott a csokiban.
A mázat kevergetve hűtöttem még egy kicsit, majd a tésztára öntöttem, és késsel gyorsan elegyengettem.

30 szép, négyzet alakú szelet vágható belőle.