Kelt szilvás gombóc

  • 2013.02.14.
  • 0

Ma jó napom volt, nem vettem magamra, ami rossz volt, és munka után határozottan úgy éreztem, ma van, mit ünnepelni. Egy barátom emlegette fel egyik nap a Szilvásgombóc dalt, egész nap ez ment a fejemben. Aztán a makacs dallam a kosaramba tette a szilvabefőttet, az ünnep-érzés pedig ...






Az ötlet már hazafele jövet megszületett, de a keresőbe beírva a "sült szilvás gombóc" kifejezést, mégsem tűnt túl eredetinek. Aztán jobban elmélyedve a receptekben, láttam, hogy
a sütik gombócnak gombócok, és szilvásnak szilvásak, de a végeredménynek nincs köze a szilvás gombóchoz.
Úgyhogy megküzdöttem vele, és ez
a recept nem csak a nevében utal
a szilvás gombócra, krumplis kelt tésztával készült, és átjön az érzés.

A recept lentebb.

Kelt szilvás gombóc


A tésztához:35 dkg liszt25 dkg főtt krumpli (a főtt krumplit mértem le)1 dl tej1 dkg élesztő2 dkg vaj1 tojás1 csipet só3 dkg cukorAz élesztőt egy csipet cukorral
felfuttatam a langyos tejben. A
krumplit villával összetörtem, összekevertem az élesztős masszával, a tojással, a puha vajjal, a cukorral és a sóval, végül gyorsan összegyúrtam a liszttel. A tésztát kelesztés nélkül a jól belisztezett deszkára borítottam,
átgyúrtam, 25 X 25 cm-es négyzetté nyújtottam, majd 25 részre vágtam.

A töltelékhez:szilvabefőtt (25 db magozott egész szilva)2 evőkanál cukor1 kávéskanál őrölt szegfűszeg1 kávéskanál őrölt fahéjA cukrot összekevertem a fűszerekkel. a szilvákat szétnyitottam (nem feleztem el), a belsejüket belemártottam a fűszeres cukorba, majd összehajtottam. Mindegyik szilvát becsomagoltam egy-egy darab tésztába, és lisztes kézzel gombóccá sodortam őket.Tíz percet hagytam kelni a gombócokat, közben 200 fokra
előmelegítettem a sütőt, és elkészítettem a tetejére a morzsát.


A morzsához:5 dkg liszt5 dkg cukor3 dkg vajA szobahőmérsékletű vajat összemorzsoltam a liszttel és a cukorral.A gombócokat egy 20 X 30 cm-es kivajazott, lisztezett tepsibe rendeztem, és betettem a sütőbe. Tíz perc sütés után
sütik
összeértek, és kitöltötték a tepsit, ekkor
rászórtam az édes morzsát, és további 25 perc alatt pirosra sütöttem a gombócokat.