Csodás, lisztmentes, málnás csokitorta

  • 2017.03.21.
  • 9


Amikor megtaláltam ennek a receptnek az eredetijét a Gourmet Travellerben, számos okból kíváncsi lettem rá. Először is, nincs benne liszt. Úgy értem egyáltalán, semennyi és semmilyen, tehát mandulaliszt, meg egyéb úri huncutságok sem. Másodszor, nincs benne se vaj, se egyéb hozzáadott zsiradék, csak annyi, amennyi a hozzávalókban van. Harmadszor, alig van benne cukor. Emellett az eredeti recept úgy szólt, „forralj fel tejet egy citrom levével, és ne ess kétségbe, ha elkezd túrósodni”. Nos, citromos tejet még sosem tettem sütibe, és ugyan most sem estem kétségbe, ám azt már ekkor is tudtam, hogy miután nem szeretem a citrusféléket csokoládéhoz passzolni, valószínű ki fogom cserélni a citromlevet passzírozott málnára. És milyen jól tettem!  
Jogosan kérdezheted, mégis mi tartja össze ezt a süteményt, ha ennyire nincs benne liszt, de meg fogod látni, az a jó sok tojás csodás, mousse-os állagot eredményez! A torta pedig szexin ronda külalakja mellet elképesztően finom! A desszerthez külön kell majd felverned az egész tojásokat, a fehérjéket és a tejszínt, majd ezeket egymás után, óvatosan kell adagolnod a masszához. Sütés közben tortád alaposan felfúvódik majd, meg fogod látni, így javaslom, hogy a forma oldalát úgy béleld ki sütőpapírral, hogy az a peremén túllógjon. Helyes kis felfújtad a sütés végeztével össze fog esni. Próbáld majd úgy kihűteni, hogy a sütő ajtaját először csak résnyire nyitod ki, mert ha lassan hűl, kisebb az esély, hogy a teteje berepedezik. Én türelmetlen voltam, nem vártam, szinte rögtön kikaptam, de azzal nyugtatom magam, lehet, hogy akkor is berepedt volna a teteje, ha lassan hűtöm ki. A selymesen gazdag ízű mousse torta pedig apukámnak annyira ízlett, hogy a maradékra napokig rájárt, a sütést követő hétvégén pedig megint meg kellett neki sütnöm!
[...] Bővebben!