Krémes sütőtök pite- a nagy őszi kedvenc

  • 2016.10.17.
  • 4

Talán azt még pont nem meséltem neked, hogy én Amerikában jártam egyetemre. Mire egyetemista lettem, már jó párszor voltam az országban, néhány évvel előtte egy egész nyarat végig dolgoztam Washington D.C.-ben, a kollégiumi menza azonban így is kultúr-sokként érte a napközis rémségek emléke által kísértett kis szervezetemet. Az egy dolog, hogy a mi menzáinkhoz képest elképzelhetetlen volt a választék, de akadt pár olyan ételt is, amit előtte még sosem kóstoltam.
A hamburger, pizza, spagetti, salátabár, tucat gabonapehely és persze számtalan „normális étel” minden nap szerepelt a kínálatban. Három különböző zsírtartalmú tej közül válogathattam, és üdítőből is akadt vagy fél tucat. Mondanom sem kell, hogy a desszert választék sem volt szegényes. Csomó különböző ízű fagylalt mellett fagyasztott joghurtot is ehettünk különböző feltétekkel, és sajttorta meg brownie is volt szinte mindig. OK, OK, menzás változatban, de akkor is!
A sütőtök pitével azonban nem tudtam mit kezdeni. Még a gondolatát is bizarrnak tartottam. Nem nagyon értettem mi lehet jó, egy barnás-sárgás, ráadásul zöldségből készült desszerten. Aztán amikor már minden egyéb süteményt az unalomig ettem, mert mint mindent, az elsőre jónak tűnő menzát is meg lehet unni rettentően, egy nap kipróbáltam a híres „pumpkin pie”-t, mi bajom lehet alapon. Kiderült, hogy mint minden ikonikus édesség, ez is csodás. Igen, még menzás változat is! A kellemesen ropogós pitetészta krémesen lágy, édesen fűszeres tölteléket rejtett, mely az ősz és tél összes boldogságát magában hordozta.
Később már a jobb éttermekben is ezt rendeltem, és a gourmet verzió hatványozottan überelte a menzás változatot. Nyilván. A sütőtök pite pedig azóta is az egyik kedvenc desszertem, és az sem véletlen, hogy sütőtökből újabb és újabb édességeket csinálok. Remekül passzol hozzá a Philadelphia krémsajt, a fehércsokoládé, a karácsonyi fűszerek és tejföl. Töltheted süteménybe, csinálhatsz belőle krémet vagy mousse-t. Ennek a verziónak az íze leírhatatlanul, valószínűtlenül, és már-már szürreálisan finom!
[...] Bővebben!