Készíts elképzelhetetlenül finom, bolitiélesztő-mentes kovászolt kenyeret!

  • 2016.06.27.
  • 7

Van valami csodásan megnyugtató, misztikus és spirituális a sülő kenyér illatában. Abban, ahogy a héja ropog, amikor letörsz belőle egy darabot, vagy ahogy előbukkan ruganyos, lyukacsos belseje. A tudatban, hogy ugyan ezt ették őseid, sőt hosszú évezredeken keresztül ugyan így is készítették.
Ezt az élményt nyújtja a kovászolt kenyér, és ezért szenvedtem hetekig, hogy kineveljem a saját élesztőkultúrámat. Tény, hogy élő első kovászt erjeszteni kissé macerás, ebben a cikkben részletesen olvashatsz róla, de ha egyszer sikerült, szinte elpusztíthatatlan, és némi odafigyeléssel életed végéig süthetsz vele.
Nem fogok neked hazudni. Kovászolt kenyeret csinálni időigényes, ám ha egyszer rákapsz, soha, de soha többé nem akarsz majd bolti pékárut enni! Ha hideg helyen keleszted, lesz 12 óra, amíg hozzá sem kell nyúlnod és így talán a munkafázis már nem is tűnik olyan ijesztőnek. Ha pedig ügyesen osztod be az időd, elkezdheted délután, és másnap reggelire már friss, ropogós kenyeret ehetsz. Ezek a veknik kissé másképp készülnek, mint egy sima, élesztős péksütemény, a tésztája is ragacsosabb, a kelesztés is lassabb, és egy háztartási robotgép dagasztófejjel ebben az esetben tényleg nagy segítség, de egy dolgot bizton ígérhetek neked. Ahogy az első kenyered kihúzod a tepsiből rájössz majd, ez a csoda minden fáradtságot megér!!! Mert amit abban a pillanatban a kezedben tartasz az hidd el, maga a csoda!
[...] Bővebben!



Címkék

Kenyér Liszt Kovász