Karácsonyfa kalács
- 2015.12.20.
- 0
Már évek óta készülök rá, hogy karácsonykor megsütöm ezt a kalácsot, de mindig olyan sokfélét sütöttem, hogy valahogy mindig elmaradt. A karácsonyfa formát az interneten találtam, aztán azon kezdtem el gondolkodni, milyen tésztából, illetve milyen töltelékkel csináljam?! Végül egy édes kelttésztát dagasztottam, kakaós, karácsonyiasított töltettel.:-)Hozzávalók:A tésztához:30 dkg finomliszt2 dl langyos tej3 ek nádcukorCsipet só2,5 dkg élesztő 1 citrom reszelt héja2 dkg margarinA töltelékhez:3 ek nádcukor2 ek holland kakaó2 kk mézeskalázs fűszerkeverék1/2 kk sütőporOlvasztott margarin a kenéshez
Elkészítése:A tésztához a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztót, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan bedagasztjuk. Laza állagú, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Duplájára kelesztjük. Amíg kel, a töltelék hozzávalóit egy tálban elkeverjük.Ha megkelt a tészta, 3 gombócot formázunk belőle. Egy tepsi méretű sütőpapírból fenyőfa formát vágunk. A gombócokat vékonyra sodorjuk, majd a sablont rátéve körbevágjuk a tésztát. Az így kapott formát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük olvasztott margarinnal, majd egyenletesen rászórjuk a kakaós töltelék felét.
Erre tesszük a második gombócból formázott fát, amit ugyanígy kenünk le és szórunk meg kakaós töltelékkel. Végül rátesszük a harmadik réteget.Bevágjuk, majd megcsavarjuk az ágait. Megszórjuk jégcukorral.200 fokra előmelegített sütőben kb 20 percet sütjük.
A szerzőről
süssünk, süssünk valamit