ARANYGALUSKA-MUFFIN

  • 2018.02.24.
  • 7

Hozzávalók 12 db-hoz:a tésztához:1,3 dl tej2,5 dkg porcukor2,5 dkg friss élesztő25 dkg liszt1 csipet só1 tojás2,5 dkg olvasztott vaj1 citrom reszelt héjatovábbá:10 dkg darált dió10 dkg cukorolvasztott vaja tepsihez:olvasztott vajliszta tálaláshoz:vaníliasodóA tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a porcukrot, belemorzsoltam és felfuttattam benne az élesztőt.A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam, beletettem a sót, a tojást, a vajat, a citromhéjat és a felfutott élesztőt a tejjel együtt.A dagasztókarral egynemű, a tál falától elváló tésztává dagasztottam, majd letakarva, meleg helyen 1/2 órát kelesztettem.Közben a muffintepsi mélyedéseit kikentem vajjal, meghintettem liszttel.A diót összeforgattam a cukorral.A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztottam, mindegyikből 4-4 gombócot formáltam.A tésztagolyókat olvasztott vajba mártottam, megforgattam a cukros dióban, és a tepsi minden mélyedésébe 3-3, ezek tetejére 1-1 gombócot tettem.Az esetlegesen megmaradó diós elegyet rászórtam.Újabb 1/2 órát kelesztettem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.Tetszés szerint papír muffinkapszlikban tálaltam, vaníliasodót kínáltam hozzá.Háttér most is a Fotókelléktől, a receptet pedig megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin januári számában is. Ha a recepttel kapcsolatban kérdésed lenne, megtalálsz a Facebookon.