SACHER-KEKSZ

  • 2017.11.08.
  • 3

Hozzávalók kb. 30 db-hoza tésztához:30 dkg liszt1/2 csomag (6 g) sütőpor10 dkg porcukor2 evőkanál cukrozatlan kakaópor18 dkg vaj3 evőkanál narancslikőr1 tojássárgájatovábbá:narancslekvárkb. 45 dkg étcsokoládé (70%-os)A sütőporral összeforgatott lisztet, a porcukrot és a kakaóport tálas mixer edényébe szitáltam.Nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a dagasztókarral vizes homok állagúra dolgoztattam.A likőrrel és a tojássárgájával egyneművé gyúrtam, folpakba csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tettem.Másnap lisztezett felületen finoman átgyúrtam, kb. 3 mm vékonyra nyújtottam.A kiszúróval szaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 12 perc alatt készre sütöttem.Tálcára szedve hagytam teljesen kihűlni.Kb. 6 dkg csokoládét vízgőz fölött megolvasztottam.A gőzről levéve felolvasztottam benne további 3 dkg-ot, majd 1-1 teáskanálnyit a csokoládé kiöntésére szolgáló gumiformákba adagoltam.Szépen elegyengettem, a formát vágódeszkára tettem, és a konyhapulthoz ütögettem – a csokoládé így szépen elterül, és távoznak a légbuborékok.Kb. 30 percre hűtőbe helyeztem.Körben óvatosan meglazítottam a formát, majd ügyesen kifordítottam belőle a mintás csokoládélapokat.Így jártam el a többi csokoládéval is, a kekszek számának megfelelő számú mintázott lapot készítettem.1-1 kekszet és csokoládélapot narancslekvárral összeragasztottam, majd hűvös helyen néhány órát pihentettem, aztán tálaltam.Az édesebb ízek kedvelői tej- vagy fehér csokoládéval is készíthetik.A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is. A csokiskeksz-készítőt a Cookori.com, a hátteret a Fotókellék biztosította. :)