ZÖLDSÉGES SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

  • 2017.10.23.
  • 6

Hozzávalók 6 személyre:8 dkg vaj1 gerezd fokhagyma1 nagyobb vöröshagyma1 cm friss gyömbér2 közepes sárgarépa2 kápia paprika1 szárzeller1 kg sütőtök (tisztítva mérve)só1 csipet őrölt szerecsendió1 csipet őrölt szegfűszeg1 csipet őrölt babérlevél1-2 teáskanál ketchup1/2 kávéskanál curry2 teáskanál őrölt pirospaprika1,5 l alaplé2 dl tejszín2 dl tejföla tálaláshoz:aprított kaporlevéltoastkenyérszeletekgouda sajt vékonyra szeletelveA zöldségeket megtisztítottam.A gyömbért és a fokhagymát vékony szeletekre, a vöröshagymát apró kockákra, a sárgarépát 1/2 cm-es karikákra, a sütőtököt, paprikát és zellert falatnyi darabokra vágtam.A felhevített vajon megdinszteltem a kétféle hagymát, majd hozzáadtam a sárgarépát, a gyömbért, a paprikát és a zellert.Kb. 5 percnyi pirítás után rátettem a sütőtököt, fűszereztem sóval, szerecsendióval, szegfűszeggel és babérlevéllel.Közepes hőfokon kb. 10 percig sütöttem, majd ízesítettem ketchuppal, curryvel és pirospaprikával.Elkevertem, felöntöttem a forró alaplével, és lefedve, kis lángon a zöldségek puhulásáig főztem a levest.A tűzről levéve pár percig állni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem.A tűzre visszatéve hőkiegyenlítéses módszerrel hozzáadtam a tejszínnel elvegyített tejfölt, néhány percig még rotyogtattam, közben utánízesítettem.A kenyérszeletekre helyeztem a sajtot, tetszőleges kiszúróformákkal kiszaggattam, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.Előmelegített, 210 fokos sütőben aranysárgára sütöttem.A levest kaporral meghintve, a sajtos pirítóssal tálaltam.A receptet megtaláljátok a Kifőztük gasztromagazin tavaly decemberi számában.